Tidligere S-minister Torben Lund og statsminister Helle Thorning er tørnet sammen flere gange

Onsdag kaldte Torben Lund kaldte statsminister Helle Thornings Schmidt 'himmelråbende stupid', efter hun havde kritiseret den britiske premierminister David Cameron forslag om, at man i fremtidens EU skal lade medlemslandene vælge, hvilke politikområder de ønsker at samarbejde om.

Tilbage i 2000 var Torben Lund så irriteret på Helle Thorning-Schmidt, at han ikke kunne kigge på hende eller tale til hende. Selv om de kun var tre til stede på kontoret i Bruxelles, henvendte han sig i stedet til Freddy Blak og omtalte Helle Thorning, der sad lige ved siden af.

- Kan du spørge Helle om . . ., kunne han så sige.

Lund og Thornings fjendskab blev grundlagt i Bruxelles for mere end ti år siden, og som årene er gået, er det kun blevet værre. Han væmmedes ved EU og brød med Socialdemokraterne. Hun forblev europæer i hjertet, blev partiformand og statsminister.

Onsdag aften brød uvenskabet endnu engang frem i lys lue, da

Torben Lund, Helle Thorning-Schmidt og Freddy Blak var i 1999 blevet valgt til Europa-Parlamentet, og stemningen blev hurtigt forpestet mellem de tre. Det var her, Freddy Blak fandt på tilnavnet Gucci-Helle. Men det endte alligevel med, at Blak var den eneste, der kunne tale med de to andre, selv om Torben Lund var leder af gruppen.

Partiet var gået til valg på, at S-medlemmerne skulle følge etiske regler: Fuld arbejdsindsats, dansk bopæl, dansk skat og rejseudgifter efter regning. Men reglerne blev ikke fulgt af Helle Thorning til stor irritation for Torben Lund.

’Det var ikke nemt at forklare personalet at hun ikke ville følge retningslinjerne for folkeregisteradresse og skatteforhold, mens personalet selvfølgelig have pligt til at gøre det. Helle Thorning-Schmidt fastholdt udadtil, at hun havde bopæl i København, mens hun boede med mand, børn og tjenestefolk i en villa i Bruxelles,’ skriver Torben Lund i sine erindringer ’Hjertesager’.

Senere prøvede Helle Thorning-Schmidt at få ham til at gå af som leder af S-gruppen i Europa-Parlamentet.

’Også Helle Thorning-Schmidt mente, at jeg burde gå af - muligvis fordi hun jo så kunne tage over. Jeg har aldrig mødt en politiker, der var så dygtig til altid at være i nærheden af den til enhver tid siddende partiformand, hendes synspunkter var altid nøje tilpasset efter, hvad partiformanden forventedes at ville høre,’ skriver Torben Lund.

Kom til at hade EU

Sjovt nok havde de samme år i Bruxelles en helt forskellig effekt på de to.

Lund kom til at hade EU, Thorning kom til at elske det. Torben Lund meldte sig i 2007 ud af Socialdemokraterne efter i flere år offentligt at have kritiseret partiets højredrejning under Helle Thorning-Schmidt. Men han fortalte det først i 2009.

- Der blev for langt mellem det, partiet mente og det, som jeg mente. Selv om jeg i bund og grund føler mig som en socialdemokrat, så må jeg konstatere, at partiet har bevæget sig væk fra det, som jeg opfatter som socialdemokratisk politik,specielt inden for rets- og udlændingepolitikken, sagde Torben Lund dengang.