Statsministeren har inviteret knap 80 særligt udvalgte gæster til Marienborg for hjælp til en plan. En plan, der kan få stor betydning for både Danmark og Løkke selv.

Der er meget på spil, når statsministeren og resten af regeringstoppen i dag og i morgen er værter for et økonomisk topmøde på Marienborg.

Topmødet er startskuddet til et forløb, hvor regeringens eget liv er på spil. Og faktisk også et forløb, hvor Danmarks fremtid bliver afgjort.

Sådan sagde i hvert fald statsministeren selv, da han i begyndelsen af maj indledte en spørgetime i folketingssalen:

»Jeg kan allerede høre, at nogen siger, at den her plan bliver helt afgørende for regeringens fremtid. Og var det så bare det. Men i virkeligheden er det langt mere alvorligt. Den her plan bliver afgørende for Danmarks fremtid,« sagde Løkke.

»Den her plan« er regeringens bebudede 2025-plan, som Løkke og co. fremlægger på den anden side af sommerferien. Det er den plan, som regeringen ønsker input og ideer til fra de knap 80 topmødedeltagere, herunder økonomer, virksomhedschefer, repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, iværksættere og en enkelt svensk gæst.

2025-planen er en helt central del af det, der tidligere er blevet kaldt Løkkes »big bang«.

Og det er frem for alt nøglen til at undgå et folketingsvalg for Venstres statsminister. Det er nemlig med 2025-planen, at der skal findes rum til de topskattelettelser, som er en del af regeringsgrundlaget, og som Liberal Alliance har sat hele sin opbakning til regeringen ind på.

Det er derfor, topmødet på Marienborg i dag og i morgen er startskuddet til det forløb, der skal afgøre, om der til efteråret kommer reformer og skattelettelser, eller om vi til nytår ved, hvornår vores kryds igen bliver afgørende for den politiske magtfordeling i Danmark.

Løkke: Vi har været en nation på »pauselån«

Topmødet på Marienborg afholdes dog ikke til tonerne af en optimistisk symfoni, men snarere til lyden af en dyster klagesang og en krisebevidsthedsdagsorden.

Sent i går aftes advarede statsministeren således selv på dr.dk om, at vi ikke kan »tage vores velstand for givet«, og i dag er kriseadvarsler fra regeringen på forsiden af både Berlingske og Jyllands-Posten.

Hos Berlingske advarer regeringen således om »magre år forude«, fordi dansk økonomi vil være præget af en markant lavere vækst i en »årrække« efter 2020. Situationens alvor kan ifølge topøkonomer kun undervurderes, lyder det.

I avisen omtales et notat fra Finansministeriet, der er udarbejdet på baggrund af en række spørgsmål fra Berlingske, og som viser, at vækstpotentialet er markant mindre på den mellemlange bane, end det var i både 1980erne og 1990erne. Det skyldes i meget høj grad, at Danmark siden 1990erne har tabt pusten på særligt et område; produktiviteten.

I Jyllands-Posten adresserer statsministeren selv produktivitetsproblemet. Danmark er udfordret, og det er »min forbandede opgave« at tale udfordringen op og få den løst, lyder det fra Løkke, der mener, at Danmark »har været en nation på pauselån« og sammenligner den danske økonomiske situation med Kevin Magnussens kamp i Formel 1-feltet:

»Han kan skrue på sin bil og køre lidt stærkere. Men hvis de andre også har skruet på deres, og de også kører lidt stærkere, så vinder han ikke alligevel, vel?,« spørger Løkke retorisk.

Jyllands-Posten garnerer i øvrigt sin topmøde-optakt med tre grafer, der viser den haltende danske vækst: Vi er for eksempel håbløst efter Sverige og EU-landene, når det gælder erhvervsinvesteringer. Og vi er langt under OECD-gennemsnittet og i øvrigt nummer femtesidst på en liste over BNP-væksten fra 2004-2014. Kun undergået af Portugal, Spanien, Italien og Grækenland.

Også i graferne er der fokus på produktiviteten; her er Danmark kun undergået af Spanien og Italien, når man ser på udviklingen i procent over de seneste 20 år.

Fint nok, men what's in it for me?

Topmødet på Marienborg, som regeringen har døbt 'Et stærkere Danmark – på vej mod 2025, #stærkereDK' har det lange lys på.

Formålet med den todage lange konference er at drøfte Danmarks økonomiske udfordringer og få inspiration, som Løkke flere gange gentog under gårsdagens spørgetime i folketingssalen.

Senere forklarede statsministeren i den pressemeddelelse, der i går gik ud til landets medier, hvilken situation Danmark står i.

»Der er et historisk lille økonomisk råderum til at udvikle vores samfund, og presset på den offentlige økonomi vil kun tage til i årene, der kommer, i takt med at flere går på pension. Vi kommer derfor ikke uden om at prioritere de penge, der er,«

Der skal lyttes. Der skal noteres. Og så skal de gode ideer skrives ned på blokken, så de kan hjælpe - og legitimere - den 2025-plan, Løkke altså binder både sin egen og Danmarks fremtid op på.

På forhånd har regeringen afvist at delagtiggøre andre i sine nuværende tanker om 2025-planen. Og i Jyllands-Posten og Berlingske i dag afviser henholdsvis statsministeren og finansministeren nok engang at konkretisere reformplanerne.

»Planen skal gøre Danmark stærkere og sikre et råderum, hvor der er plads til politiske prioriteter,« er så langt Løkke i dag i Jyllands-Posten vil løfte på låget til sensommerens hemmelige reformgryde. Han afslører dog, at en del af 2025-planen vil være, at »vi er nødt til at gøre tingene anderledes fremover«, når det gælder virksomhedsdannelse, produktivitet, balancen mellem forsørgende og ikke-forsørgende, og på, hvor mange arbejdstimer, der i virkeligheden leveres.

Forventningerne er store, forslagene mange

Ifølge BTs politiske kommentator og tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, Søs Marie Serup, har statsministeren »fat i processen« og den politiske debat. Og han har med topmødet på Marienborg kørt de andre partiledere »ud på et sidespor«, skriver hun i dag.

Ifølge Serup har Løkke serveretten og med sit 2025-fokus også førsteretten til de store tanker, mens Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen, Mette Frederiksen og de øvrige partiformænd er efterladt med vetoretten og mindre enkeltsagsudmeldinger som hjemsendelsesstrategier og afskaffelsen af omprioriteringsbidraget

Den rollefordeling har nu ikke afholdt hverken politikere eller andre fra at komme med udmeldinger og opfordringer til statsministeren op til topmødet::

Dansk Industri, der selv deltager i mødet på Marienborg, siger i dag på TV 2 News, at velstanden skal løftes med 100 milliarder frem mod 2025.

Socialdemokraterne, hvis finansordfører Benny Engelbrecht deltager i mødet på Marienborg, fokuserer også på væksten. Den er nemlig »alarmerende«, siger S-formand Mette Frederiksen, der giver følgende opskrift på vækstsucces på dr.dk:

»Vi har behov for en erhvervspolitik, der bygger videre på de danske styrkepositioner. Vi skal ikke skrue ned for ambitionerne på den grønne omstilling. Vi skal dyrke det, vi er dygtige til. Og så har vi behov for uddannelse til vores medarbejdere.«

Hos Liberal Alliance mener finansordfører Ole Birk Olesen, der også selv er indbudt til mødet på Marienborg, at et oplagt politisk greb ville være at sænke topskatten, at hæve pensionsalderen yderligere og at lette selskabsskatten.

»Det vil kunne medvirke til, at folk kan købe større bolig, tage på et ekstra restaurantbesøg, og nogle vil sikkert også holde lidt mere fri. De flere penge kunne også gå til et bedre sundhedsvæsen, hvor man ikke nødvendigvis skal ligge seks på en stue. At skulle ligge syg på en sekssengsstue på hospitalet er ikke nødvendigvis udtryk for god velfærd,« siger han i dag i Berlingske.

Det med pensionsalderen er også noget, der optager de Radikale. Danskerne skal nemlig ifølge partileder Morten Østergaard gå på folkepension som 68-årige i 2025 - fem år før 2030, hvor det ellers er planlagt til, siger han til Ritzau.

Eva Berneke, der er administrerende direktør i KMD og deltager i mødet på Marienborg, siger i dagens Børsen: »Danskerne er langt fra det folk, der arbejder mest. Derfor bør vi sænke topskatten, så vi giver dem motivationen til det.«

Løkke: »Puuuha, står han nu der og snakker om reformer igen«

Statsministeren indledte kort efter klokken 14 topmødet ved på Facebook at tale direkte til dem, der så og lyttede med på det sociale medie.

»Jeg ved godt, at nogle af jer tænker: Puuuha, står han nu der og snakker om reformer igen. Kunne vi da ikke få en pause fra al den snak, vi skal da også have mulighed for at trække vejret'. Og jo, det skal vi også. Men det, vi taler om her, det er jo altså, at vi med rettidig omhu og i god tid inden problemerne vokser os over hovedet, at tage pejling af den globale udvikling og digitaliseringen og den konkurrence, vi er udsat for fra andre lande,« siger Løkke.

For selv om »solen skinner, beskæftigelsen stiger og ledigheden falder« og Danmark står i en helt anden og bedre situation end under finanskrisen, så er der behov for at »gøre et stærkt Danmark stærkere«, siger statsministeren.

Du kan se hele Løkkes egen optakt til topmødet her:

Det næste døgns økonomiske topmøde på Marienborg skal danne grundlaget for en 2025-plan, der skal gøre det muligt for Løkke at leve op til det meget omtalte løfte, han gav i Berlingske for lidt mere end to år siden, dengang han var oppositionsleder:

»Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris. Hvis jeg skal være statsminister, skal jeg have plads til at føre min politik ud i livet.«