Lyt til artiklen

Udtalelserne om, at man skal sætte en stopper for den muslimske indvandring i Danmark og betegnelsen af Dansk Folkeparti som antimuslimsk, som flere medlemmer af partiet kommer med i søndagens Berlingske, er skadelige for partiet. Det mener Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Det er et åbenlyst problem for partiet med de udtalelser, og de rammer to steder. Det ene er hos de midtervælgere, som skal overveje, om Dansk Folkeparti har en sådan profil, at de vil være bekendt at stemme på partiet. Det er primært socialdemokrater, men også nogle borgerlige,« lyder det fra Termansen, som fortsætter:

»Det andet sted, det rammer, er Lars Løkkes blå hold. For hver gang, der kommer sådan nogle udtalelser, vil den nuværende regering gribe chancen for at gøre opmærksom på, hvad det er for en koalition, Løkke skal stå i spidsen for. Er det et Dansk Folkeparti, hvor man taler om at lave antimuslimsk politik og afvise muslimer ved grænsen på grund af deres religion? Det kan komme til at koste stemmer til blå blok,« slår redaktøren fast.

Han peger også på, at Dansk Folkeparti i årevis har kæmpet mod prædikatet om, at partiet ikke er stuerent, som man på det seneste mere eller mindre har rystet af sig. Men udtalelserne kan igen få den debat til at blusse op.

»Det er ikke sådan, at partiet ikke vil snakke muslimer og integration, men det er på en dæmpet måde, fordi de har været bevidste om, at de måtte finde et andet toneleje at gøre det i. Men nogle af de her udtalelser vil blive sakset og klippet ud hos Socialdemokraterne eller SF, og til næste debat bliver Thulesen Dahl spurgt, om det er gældende politik, for det er kontroversielt i vores retsstat,« siger Jesper Termansen.

Mange af Dansk Folkepartis profiler er ifølge Radio24syvs politiske redaktør ikke »bange for at gå lige til kanten, når det gælder diskussionen om islam kontra vestlig kultur«.

»Men forskellen er lige præcist mellem den racistiske udtalelse, den, der måske er politisk tåbelige, og så den mere værdibaserede udtalelse om kultur. En debat om kultursammenstød vil de gerne have, men bliver det en debat som denne, er det et åbenlyst problem for partiledelsen, for så bliver man rubriceret som landsbytosser, som de har brugt mange år på at gøre op med,« konstaterer Jesper Termansen.