Mellem valgene i 2007 og 2011 steg de private bidrag til partierne med 68 procent. Det kommer især de borgerlige til gavn, viser en ny opgørelse.

En stadig større del af de politiske partiers budget stammer fra private bidrag. Ifølge en ny opgørelse fra Ugebrevet A4, der udgives af LO, fik partierne 82 millioner private støttekroner i valgåret 2011, mens de fire år forinden måtte nøjes med 49 millioner kroner.

Det er en stigning på 68 procent - og ifølge valgforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole et udtryk for, hvordan partierne har udviklet sig til professionelle organisationer med lønnede ansatte.

- Partierne opsøger i højere grad sponsorer, for i dag skal der skaffes penge til kampagner og til at lønne professionelle i partiernes sekretariater. Partierne er blevet afhængige af det stof, som penge er. Tidligere levede partierne højt på frivilliges arbejdskraft, siger han til Ugebrevet A4.

2011 viste sig at være skelsættende for partiernes økonomi. For første gang i mindst et årti var den statslige partistøtte mindre end de private donationer og medlemmernes kontingenter - 97 mod 105 millioner kroner i alt.

De mange private penge i politik kan ifølge Roger Buch gøre det sværere for nogle vælgergrupper at gøre sig bemærkede over for partierne.

- Min store bekymring er, at taberne bliver de grupper og interesser i samfundet, der ikke kan aflevere nogle millioner kroner, når de lægger deres visitkort hos partierne. Disse grupper står allerede svagt i dag, når det gælder om at påvirke politikerne, siger han.

A4s opgørelse viser også, at der er store forskelle på fløjene, når det gælder private bidrag. Mens Folketingets røde blok i 2011 fik 21 millioner kroner i støtte, gik der hele 61 millioner kroner til de blå partier.

Det bekymrer Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby.

- Vi har en meget kort valgkamp i Danmark, og derfor har det stor betydning, hvor mange muskler man har at spille med. Set i det lys bekymrer det mig, at forskellene i indtægter er så store mellem rød og blå blok, siger han til ugebrevet.

Ifølge Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter, giver partiernes regnskaber, som opgørelsen er baseret på, imidlertid ikke de korrekte billede af styrkeforholdene mellem blokkene. Han påpeger, at de røde partier støttes massivt af fagbevægelsen, der op til valget i 2011 brugte millioner på at føre kampagne mod den daværende VK-regering.

Partiet med flest støttekroner er de Konservative, der i 2011 fik 26 millioner kroner fra private sponsorer. På de efterfølgende pladser kommer Liberal Alliance og Venstre med henholdsvis 18 og 14 millioner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.