Lyt til artiklen

Under parolen »Knæk islam« indledte partiet Stop Islamiseringen Af Danmark (SIAD) mandag klokken 17 en anti-islam demonstration i Haderslev.

Det bliver den første af flere demonstrationer, der hver anden mandag skal afholdes i en ny dansk by, forklarer formand Anders Gravers:

»Islamiseringen tager fart. Vi inviterer demokrati-analfabeter til Danmark, der sker mere vold nu, og Danmark er blevet et meget mere utrygt sted. Nu er tiden til at begynde at vise modstand, for folk er ved at vågne op nu,« siger han.

Demonstrationerne er inspireret af tyske anti-islam-demonstrationer, der er blevet afholdt hver mandag i flere tyske byer.

»Vi kommer bare til at gøre det hver anden mandag i de større danske byer og fortsætter året ud, til vi samler folk til en stor demonstration foran Christiansborg,« siger Anders Gravers, der ved demonstrationens afslutning i Haderslev mandag aften vil afsløre, hvor næste demonstration kommer til at foregå mandag 19. januar.

Gruppen Reaktion har organiseret en moddemonstration under parolen »Haderslev mod fremmedhad«, og her deltager også folketingsmedlem Jesper Petersen (S), der kommer fra byen.

»Der er gode folk i byen, der har taget initiativ til en demonstration, hvor man viser, at i Haderslev tager man afstand fra det fremmedhad, som SIAD repræsenterer - og løser de udfordringer, der måtte være med integration og flygtninge på en ordentlig måde og snakker om folk på en ordentlig måde,« siger han.

Anders Gravers kalder moddemonstranterne for »naive« og mener ikke, at de har sat sig ind i islam:

»Islam er den sorteste religion. Koranen er en håndbog i at pine og plage vantro. Islam kommer til at tage over på et tidspunkt. Der er visse postnumre i Danmark, hvor muslimerne er ved at være i flertal,« siger han.

Jesper Petersen afviser, at der skulle være »en fremmed kultur, der er ved at overtage Danmark«.

»Men vi må tage en fordomsfri diskussion om, hvordan vi får integrationen til at fungere. Det betyder noget, hvor mange asylansøgere man tager imod, og hvordan reglerne er. Det er også noget, regeringen tager en politisk diskussion om,« siger han.

Facebook har lukket invitationssiden til anti-islam-demonstrationen, så det er uvist, hvor mange deltagere der vil gå med fra Haderslev Domkirke til kasernen, hvor der vil blive holdt taler.