Regeringsflertallet bør offentliggøre deres egne selvangivelser. Det skriver advokat Malene Lei Raben, der er selvstændig konsulent, debattør og kendt fra DR2-programmet Smagsdommerne.

I en kommentar i Politiken lørdag, skriver Malene Lei Raben at hun mener, at regeringens beslutning om, at virksomheders skattebetalinger skal offentliggøres, er krænkende.

Siden onsdag den 19. december kan alle på Skats hjemmeside i de såkaldte skattelister se, hvor meget selskabsskat aktieselskaber og anpartsselskaber i Danmark betaler.

- Naturligvis støtter jeg gennemsigtighed, og virksomhedernes skattebetalinger er jo også allerede i vidt omfang offentligt tilgængelige. Jeg afskyr skattesnyd på alle måder. Alligevel synes jeg, at listerne er krænkende. De bidrager ikke med ny viden, de ændrer ikke retstilstanden – og når de ikke i sig selv har nogen effekt, ja så er det nærliggende at konkludere, at der er tale om et tiltag af rent symbolsk karakter. Så længe listerne ikke giver noget nuanceret billede af virksomhedernes samlede bidrag til samfundet, medvirker de til en mistænkeliggørelse, og virksomhederne tvinges ud i en situation, hvor de skal forklare sig, skriver Malene Lei Raben i sin kommentar.

Og Malene Lei Raben påpeger, at det kan undre, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har travlt med at offentliggøre andres skatteforhold, når hun ikke ønsker åbenhed om sine egne.

- Det kan undre, at en regering ledet af en statsminister, der har været lukket omkring egne skatteforhold, finder det helt på sin plads at udstille andres skatteoplysninger, skriver hun.

Her efter foreslår hun, at de folketingspolitikere, som tilhører regeringsflertallet, selv lægger deres selvangivelser offentligt frem.

- Regeringen – der overvejende består af personer uden erfaring fra det private arbejdsmarked – tror åbenbart, at erhvervslivet mest består af store, anonyme, profitbesatte og gedulgte industri- og finanskonglomerater, men virkeligheden er, at Danmark består af overvejende små og mellemstore virksomheder, der ejes og ledes af mennesker ligesom dig og mig. Jeg foreslår derfor, at regeringsflertallet offentliggør deres egne selvangivelser. Med skatteministerens egne ord har jeg ‘svært ved at se, at det kan være et problem ... Medmindre de faktisk har noget at skjule’, skriver hun med henvisning til skatteminister Holger K. Nielsens (SF) kommentar i Berlingske den 19. december.
Her skriver skatteministeren i et forsvar for de åbne skattelister:

- Det er hverken regeringens ønske eller min opgave som skatteminister at hænge bestemte virksomheder ud, hvis ikke de betaler selskabsskat. Hvis jeg eller SKAT mener, at selskaberne ikke betaler den skat, de skal, kan vi jo gå til virksomhederne og få det undersøgt. Omvendt mener vi i regeringen, at det er helt rimeligt, at offentligheden kan kigge selskaberne i kortene – og vi har svært ved at se, at det kan være et problem for selskaberne. Medmindre de faktisk har noget at skjule.