Når dronning Margrethe på fredag fylder 70 år, kan hun glæde sig over, at de fleste danskere støtter kongehuset. Men bag viftende dannebrogsflag findes et mindretal af danskere, der finder kongehuset gammeldags udemokratisk og ønsker at afsætte monarken.

Politidirektør Johan Reimann forbød i sidste uge Den Republikanske Grundlovsforening at demonstrere foran Amalienborg på Dronningens fødselsdag. B.T. har i den anledning målt pulsen på den republikanske bevægelse i Danmark, og det viser sig, at ønsket om at afskaffe monarkiet i Danmark også trives dybt inde på Christiansborgs partikontorer.

- Kongehuset skal afskaffes så hurtigt som overhovedet muligt, siger Per Clausen fra Enhedslisten.

Partiet går ind for en fuld afvikling af kongehuset og vil snarest mulig erstatte Margrethe med et folkevalgt statsoverhoved i form af en præsident, der underskriver landets love og repræsenterer Danmark i udlandet.

Andre politikere på Christiansborg går ind for en blødere reform af kongehuset, hvor man indfører den såkaldt svenske model. Ved en sådan reform bliver dronning Margrethe frataget sine samfundsmæssige forpligtelser, men får stadig lov til at være kransekagefigur.

- Man kan godt bevare kongehuset som en kulturel institution, der tiltrækker turister og gavner erhvervslivet, siger Astrid Krag fra SF. Flere fremtrædende partifæller – bl.a. den tidligere partiformand Holger K. Nielsen – har været til hofbal og danset lancier med dronning Margrethe. Alligevel er det stadig partiets officielle holdning at reformere kongehuset.

Man scorer ikke mange stemmer på at ville afskaffe kongehuset. Meningsmålinger har gang på gang vist, at et stort flertal af danskerne ønsker at bevare monarkiet. Derfor er det de færreste mainstream-politikere, der skilter med deres republikanske holdninger.
Mange skabs-republikanere

Ifølge Zenia Stampe, formand for Den Republikanske Grundlovsforening, er der imidlertid mange politikere, som i det skjulte mener, at monarkiet strider mod den demokratiske grundtanke. Også i regeringspartierne.

- Dengang vi skulle stemme om tronfølgeloven, modtog vi flere henvendelser fra folk i Venstre, Konservative og sågar Dansk Folkeparti, som syntes, det er vigtigt at tage monarkiet op til debat,« siger Zenia Stampe.

Venstremand og erklæret republikaner Lars Dueholm, gruppeformand for partiet på Københavns Rådhus:

- Det er afgørende for mig, at enhver post i Danmark skal være en, man bliver valgt eller udpeget til, fordi man har arbejdet for det – ikke fordi det er et medfødt privilegium. Når dronning Margrethe dør eller abdicerer, vil det være oplagt at udskrive valg om regentposten, og så kan Frederik jo stille op, hvis han har lyst.