Den seneste Gallup-undersøgelse giver de Radikale den bedste måling i fem år. Kommentator mener, at partiets succes stikker meget dybt, og at det vil holde formen frem mod valget. Til gengæld går SF tilbage.

'Jeg ville ønske, at det ikke var en meningsmåling, men et valgresultat.'

Sådan lyder den spontane – og jublende – kommentar fra Det Radikale Venstres næstformand, Morten Østergaard, til den bedste Gallup-måling for partiet i hele fem år.

Ifølge den seneste Gallup-måling står de Radikale til at få omtrent hver 12. stemmeseddel svarende til 8,7 pct. af stemmerne eller 15 mandater i Folketinget. Det er en markant fremgang på 1,9 procentpoint i forhold til den forrige måling 27. maj. Ved valget i 2007 fik partiet 5,1 pct. af stemmerne, hvilket gav ni mandater.

Morten Østergaard peger især på partiets centrale rolle i forhold til efterlønsaftalen og på dets afvisning af den omdiskuterede grænsekontrol som forklaring på fremgangen.

'Vi bliver belønnet for at tage ansvar i forhold til efterlønsaftalen, hvor vi har brudt med blokpolitikken. Og så tror jeg også, at vores meget klare linje i diskussionen om grænsekontrol, hvor vi har sagt klart nej, er med til at rykke os fremad. Der er en meget klar værdipolitisk skillelinje mellem os og den nuværende regering og Dansk Folkeparti, og den er nu blevet meget tydeligt illustreret.'

De Radikale stormer frem

Spiller det ikke også en rolle, at Margrethe Vestager er blevet meget eksponeret i medierne?

'Jo, synlighed er afgørende, og vi er helt klar over, at vi ikke bare kan hvile på laurbærrene.'

Hvilken lære drager I af målingen?

'Bl.a. at det ikke handler om at stille en masse ultimative krav, men om pragmatisk at søge at opnå indflydelse i samarbejde med Folketingets øvrige partier. Der er ingen fare for, at vi gentager fortidens synder.'

Fra folkedybet

Niels Krause-Kjær, forfatter og politisk kommentator, mener, at der er en 'stor sandsynlighed' for, at Det Radikale Venstre kan holde den nuværende kadence frem mod et folketingsvalg i efteråret.

- De Radikale strutter i en grad, som er helt uden for skiven. Det her stikker dybere end et par meningsmålinger, hvor nogle vælgere kan være lidt beruset af at have set Margrethe Vestager og Morten Østergaard på TV-skærmen. Bare i den seneste måned har de fået 1.500 nye medlemmer, og de havde altså kun 9.000 i forvejen. Det er et folkedyb, der ligger bag, siger Niels Krause-Kjær.

Kommentatoren peger også på, at trafikken hen over midterlinjen fra blå til rød blok især synes at komme de Radikale til gode.

'Det, der sker, er, at nogle synes, at de kan få to i én med de Radikale – en ny regering og en blå økonomisk politik på samme tid.'

Den nyeste Gallup-måling ændrer i øvrigt ikke noget ved den overordnede balance mellem de to politiske blokke. Rød blok står – trods tilbagegang for SF – fortsat til at vinde et kommende valg med 52,6 pct. af stemmerne. Målingen giver SF en for partiet skuffende tilslutning på 11,4 pct. af stemmerne – det ringeste resultat i meget lang tid. Til gengæld går Enhedslisten yderligere frem til 5,1 pct. af stemmerne. Niels Krause-Kjær forklarer, at SF toppede for tidligt og 'ikke har benene længere'.

- Tidligere snakkede man om, at det var mærkeligt, at Villy Søvndal og SF kunne rykke ind mod midten uden at bløde mod venstre. Men nu begynder vi at se det, siger han.