En plan for Danmarks fremtidige vækst er nu faldet på plads. I hvert fald delvist, for en politisk strid om energiaftalen og to udskældte afgifter venter stadig på at blive løst.

Onsdag aften landede regeringen en vækstpakkeaftale med de Konservative, Venstre, Enhedslisten, SF og Venstre. Men en af de helt store politiske knaster - hvordan man finansierer afskaffelsen af den udskældte brændeafgift og PSO-afgiften - består endnu.

Skatteordfører for de Konservative Brian Mikkelsen (K) oplyser, at de Konservative har tilsluttet sig hovedforslagene i onsdagens vækstpakke, da den ifølge ham trods alt indeholder »bittesmå fremskridt« for erhvervslivet. Han fremhæver, at vækstpakken blandt andet sikrer bedre finansierings- og konkurrencemuligheder for de danske virksomheder.

»Men det her er en meget, meget lille aftale. Jeg vil næsten sige, at i de tyve år, jeg har været i dansk politik, der er det en af de mindste aftaler, jeg nogensinde har været med til at indgå. Den betyder ikke ret meget,« siger Brian Mikkelsen.

De Konservative står uden for to af de i alt 112 initiativer i aftalen. De to initiativer omhandler en effektivisering af redningsberedskabet og højere afgifter på cigarillos, cerutter og cigarer.

»Hvorfor hæve skatter og afgifter, når der er brug for at sætte skatter og afgifter ned for ikke at skabe øget grænsehandel? Og for redningsberedskabets vedkommende er vi bange for, at det vil banke redningsberedskabet tilbage til stenalderen, når man skubber ansvar og finansiering væk,« siger skatteordføreren.

I fredags strandede de politiske forhandlinger om en ny energiaftale, der er viklet sammen med og udgør en stor del af vækstpakkeforhandlingerne. Det skyldes, at regeringen vil afskaffe den såkaldte brændeafgift og PSO-afgift, og det skal ifølge en rammeaftale mellem regeringen og Venstre finansieres ved at hæve bundskatten med 0,28 procentpoint.

De Konservative er også tilhænger af at sløjfe de to afgifter. Men partiet, der er en del af forligskredsen bag energiaftalen fra 2012, står stædigt på, at øgede skatter ikke kan komme på tale. Og partiet fastholder, at de som forligsparti har ret til at trække vetokortet i den forbindelse.

Siden fredag har de Konservative så forhandlet videre med regeringen, der, ifølge Brian Mikkelsen, nu »er under bevægelse« i sagen.

Spørgsmål: I har selv været med til at foreslå, at brændeafgiften sløjfes. Og finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at I ikke har vetoret i spørgsmålet. Har I overhovedet noget at komme efter?

»Selvfølgelig har vi vetoret. Og det er også derfor, regeringen stadig forhandler med os. For hvis de ikke havde vetoret, så havde de nok bare kørt det igennem. Det er ret elementært: Hvis man laver en aftale, så er finansieringen med i selve problemløsningen. Der er altså to komponenter i aftalen, og så kan man ikke bare hive finansieringen ud og lave en anden finansiering,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Jeg har siddet ti år i regering, hvor jeg har lavet stribevis af den slags aftaler, og jeg har siddet ti år i opposition. I den tid har jeg aldrig oplevet, at man hev finansieringen ud af en aftale. Og det tror jeg også, regeringen er blevet enige med os om«.