Fra venstre: Henrik Sass Larsen, Bjarne Coydon og Mette Frederiksen
Fra venstre: Henrik Sass Larsen, Bjarne Coydon og Mette Frederiksen Foto: NIels Ahlmann Olesen, Jeppe Michael Jensen, Henning Bagger

Et oprør lurer og ulmer i toppen af Socialdemokraterne. Et oprør mod formanden, statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Kilder i den socialdemokratiske folketingsgruppe siger til BT, at det ville være at foretrække at gå til næste valg med en anden formand end Helle Thorning-Schmidt. Og at den foretrukne afløser er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Ifølge kilderne er der dog næppe nogen, der tør satse deres egen karriere ved at prøve at presse Helle Thorning-Schmidt ud. Men mange håber, at hun selv indser, at hun står til et ydmygende nederlag ved næste valg. Og at hun så vil foretrække at eksportere sig selv til et topjob i EU inden.

Brød ’god tone’

Spekulationerne er taget til i styrke efter et interview med finansminister Bjarne Corydon i Politiken 16. december, hvor finansministeren ikke afviste, at han kan finde på selv at gå efter formandsposten.

- Til det vil jeg sige: Helt generelt skal man jo ikke skråt afvise eller give garantier for noget som helst, der handler om resten af ens liv. Det er formentlig generelt en dårlig ide, sagde Bjarne Corydon.

Det fik medlemmerne af den socialdemokratiske gruppe til at spærre øjnene op. Ifølge normal politisk god tone skal man bakke formanden op til det sidste, uanset om man har skumle planer. Kilder hæfter sig også ved, at Bjarne Corydon betegnes som ’Helles mand’ og er en af hendes få støtter, måske reelt den eneste. Hvis hun heller ikke kan regne med ham, ser det slet ikke opmuntrende ud.

I går skrev Weekendavisen så, at der er ministre, der ikke regner med, at Thorning står i spidsen for partiet ved næste valg. Og at flere har tilsluttet sig den antagelse efter interviewet i Politiken.

Borgmestre frygter valget

BTs kilder oplyser desuden, at en del socialdemokratiske borgmestre gerne så en anden formand allerede i år, fordi de frygter at tabe deres borgmesterposter ved kommunalvalget til efteråret, hvis Helle Thorning-Schmidt fortsat er ved roret.

Ingen af de borgmestre, BT talte med i går, krævede dog formandens afgang. Men optimistiske er de heller ikke.

- Jeg tror ikke, at det vil gøre nogen forskel, hvem der sidder i formandsstolen. Jeg har hørt bekymringen, men jeg har fra dag ét i stolen gjort mit bedste, og kommunalvalget vil så være min eksamen, siger Nils Borring (S), borgmester i Favrskov kommune.

- Der er ingen tvivl om, at det kommende år vil få afgørende betydning for, hvordan Socialdemokraterne vil se ud i fremtiden. Det er det år, vi har til at bevise, at vi gør det, vi har sagt, vi vil, siger Birgit Elgaard, Socialdemokratisk folketingskandidat fra Nordjylland.

- Der er ingen tvivl om, at regeringens indsats på beskæftigelsesområdet ikke har været tilstrækkelig. Vi oplever stor frustration over, at der ikke bliver lyttet, siger Carsten Ulsøe, Formand, 3F silkeborg

Sass i nøglerolle

- Jeg har svært ved at se, hvor samarbejdet med regeringen er. Det er lige før, vi var tættere på den tidligere regering end den nuværende. Statsministeren redegjorde for fine værdier i sin nytårstale, men den var uden indhold, siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

Kilder i folketingsgruppen mener, at hun kan blive siddende frem til næste valg, hvis hun vil. Men mange håber, at hun selv finder et job i Bruxelles. Og hvis hun gør det, er der ingen, der vil råbe, at hun skal komme tilbage, som det udtrykkes.

Et andet tegn på den manglende tillid er, at der næsten ikke bliver stillet nogen spørgsmål til formanden, når folketingsgruppen holder politisk orientering om tirsdagen. Det kan virke helt pinligt, forlyder det.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen spiller en nøglerolle i dramaet om, hvad der skal ske. Han har i øvrigt også genoptaget samarbejdet med boligminister Carsten Hansen, der repræsenterer venstrefløjen i kaffeklubben Rustbankerne. Carsten Hansen er dermed igen kommet ind i varmen. Uanset hvad der sker, skal en ny formand godkendes af Henrik Sass Larsen, Bjarne Corydon og Mette Frederiksen.

Kilder siger, at en ny formand sandsynligvis atter skal findes via en urafstemning. Og at den eneste, der har en chance for at vinde den, er Mette Frederiksen.

Kommer der et oprør mod Helle Thorning og er der grund til det? Deltag i debatten herunder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.