Især skatteaftalen, som Villy Søvndal og resten af regeringen indgik med oppositionen før sommerferien, bliver fremhævet hos V og K.

Det bedste, der kan siges om Villy Søvndals godt syv år som SF-formand, er, at han har trukket partiet markant væk fra venstrefløjen.

Sådan er holdningen i hvert fald hos både Venstre og Konservative, som begge fremhæver den omdiskuterede skatteaftale fra i sommer, hvor regeringen og netop V og K endte med at give håndslag på aftalen.

- Villy Søvndal har formået at flytte SF fra et protestparti til et parti, der nu sidder side om side med Radikale Venstre i regering, og dermed også et SF, som på en lang række punkter har sagt farvel til deres gamle politik, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

- Han er jo virkelig gået fra at tale om velfærdsmassakrer til at hylde nulvækst i en finanslov. Han er gået fra at ville indføre millionærskat til at skære i overførselsindkomster og give flere penge til direktørfamilier. Så det er jo virkelig en transformation, som SF har været igennem, siger hun.

Hun siger, at Villy Søvndals farvel som SF-formand kom som en stor overraskelse på en dag, der ellers tegnede til at blive en halvkedelig fredag.

Overrasket blev også de Konservatives formand, Lars Barfoed, der ligesom Ellen Trane Nørby roser Villy Søvndal for at nikke til sommerens skatteaftale.

- Politisk er det mest positive, at vi inden sommeren fik lavet en aftale om at sænke skatterne, og det er jeg da rigtig glad for, eftersom Villy på adskillige debatmøder i valgkampen syntes, at det var ekstremt morsomt, at jeg kunne finde på at nævne, at vi skulle begrænse topskatten, og at det skulle kunne ske på en socialt forsvarlig måde, siger Lars Barfoed.

Den konservative leder understreger, at han har været uenig med Villy Søvndal om mange ting, men fremhæver Søvndals altid saglige og ofte muntre tilgang til de politiske debatter.

SF skal nu i gang med at finde en ny formand, og selvom hverken Lars Barfoed eller Ellen Trane Nørby vil pege på mulige SF-kandidater, så er man spændt på udfaldet.

- Det store spørgsmål er selvfølgelig, om der kommer en ny formand, der vil opretholde den linje, hvor man accepterer nulvækst og skattereformer, som skærer i overførselsindkomster og giver til de rige, eller om SF og SFs bagland vælger en formand, som har styrken og ambitionen om at føre partiet tilbage til rødderne, siger Ellen Trane Nørby.