Modsat andre nordiske lande mangler vi en børneombudsmand. Det mener stort flertal, at der skal rettes op på.

Et stort flertal af danskerne mener, at børnene bør få en særlig børneombudsmand, der kan rådgive og vejlede dem samt sikre, at de kan klage, hvis deres rettigheder bliver krænket.

En meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International, viser således, at hele 85 procent af ønsker en sådan særlig børneombudsmand, som findes i de øvrige nordiske lande.

FN's Menneskerettighedsråd og FN's Børnekomité har da også i årevis - og så sent som i maj måned - opfordret Danmark til at etablere en børneombudsmand, som kan styrke børns rettigheder og hjælpe dem i konkrete sager.

Det kan for eksempel være i vanskelige skilsmissesager, ved omsorgssvigt eller diskrimination, som der ikke tages hånd om.

Selv om regeringen fastholder, at børnenes retssikkerhed er dækket af de sociale nævn, Den Sociale Ankestyrelse og Folketingets Ombudsmand, så mener Amnesty ikke, at disse institutioner i praksis er tilgængelige for børn.

- Håndtaget sidder så at sige for højt i disse institutioner, siger Trine Christensen, der er policychef i Amnesty International, og fortsætter:

- Børn har nogle andre behov for hjælp og vejledning end voksne, og de har langt vanskeligere ved at blive hørt. Det er på tide, at vi begynder at tage børns problemer alvorligt og anerkender, at børn har nogle helt særlige rettigheder.

Ifølge Amnesty skal et klageorgan for børn være let tilgængeligt på lokalt plan i børnenes dagligdag, f.eks. i skoler, fritidshjem, klubber og via telefon og internet. Børn skal kunne nøjes med at henvende sig ét sted og få hjælp - uanset hvilket retsområde, der er tale om, og uanset hvor i landet børnene bor.

I 2010 traf Den Sociale Ankestyrelse afgørelse i blot 10 sager på baggrund af klager fra børn. Kun tre børn klagede til Folketingets Ombudsmand.

/ritzau/