Nu er det sikkert og vist: Danskerne skal stemme om den såkaldte EU-patentdomstol søndag 25. maj 2014. Valget finder sted samme dag, som danskerne skal vælge medlemmer af Europa-Parlamentet.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) havde torsdag drøftelser med alle Folketingets partier omkring den europæiske patentdomstol. Men fronterne var uforandret, og Enhedslisten og Dansk Folkeparti kan fortsat ikke støtte Danmarks tilslutning til domstolen.

- Jeg må desværre konstatere, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke ønsker at stemme for lovforslaget. Jeg havde håbet, at vi kunne finde en løsning i Folketinget, men med disse tilbagemeldinger er det ikke muligt at samle fem sjettedeles flertal for lovforslaget, som grundloven kræver, siger Henrik Sass Larsen i en skriftlig kommentar.

Et fælles europæisk patent skal gøre det lettere for virksomheder at opnå og håndhæve patenter på produkter i EU, og danske virksomheder vil ifølge blandt andet Dansk Industri have gavn af patentsamarbejdet.

Justitsministeriet har tidligere vurderet, at Danmarks tilslutning til patentdomstolen vil betyde afgivelse af dansk suverænitet. Det kan kun ske, hvis fem sjettedele af Folketinget stemmer for.

Enhedslisten har sagt nej til at afgive suverænitet til patentdomstolen, mens Dansk Folkeparti har erklæret sig villig til at fravige kravet om folkeafstemning, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ville indkalde til forhandlinger om et værn mod såkaldt velfærdsturisme. Det blev dog ikke imødekommet af regeringen.

Helle Thorning-Schmidt (S) sagde allerede under talen ved Folketingets åbning 1. oktober, at hun var klar til at udskrive en folkeafstemning om patentdomstolen 25. maj 2014, hvis det nødvendige flertal i Folketinget ikke var tilstede.