Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Ud af de omkring 37 danskere eller herboende udlændinge, der i 2014 rejste til Syrien eller Nordirak for at deltage i konflikten, er 10 blevet dræbt.

Det fremgår af en udtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, som justitsminister Mette Frederiksen (S) har indhentet for at besvare et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg.

Ministeren er blevet bedt om at redegøre for præcis hvor mange personer, der sidste år rejste til Syrien eller Nordirak, hvor mange der har tilsluttet sig hvilke grupperinger, hvor mange, der er kommet tilbage til Danmark samt hvor mange der er omkommet.

Ifølge oplysningerne fra PET forlod 35 personer i 2014 Syrien eller Nordirak, efter at have deltaget i eller ydet bistand til konflikten - og de fleste af dem er vendt tilbage til Danmark. Men af hensyn til efterforskningen vil PET ikke udtale sig om deres tilknytningsforhold.

»PET kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse oplyse, hvilke konkrete grupperinger efterretningstjenesten vurderer, at de udrejste har tilsluttet sig, da det kan skade efterretningstjenestens muligheder for at varetage sine opgaver med bl.a. at forebygge, efterforske og modvirke alvorlige forbrydelser, der truer den nationale sikkerhed,« står der i svaret.

Ifølge en tidligere vurdering fra PET er mindst 110 personer alt i alt rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at gå i krig, hvor af 16 har mistet livet.

Spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg er stillet 29. januar efter ønske fra Pernille Skipper (EL).

 

Andre læser også