Tyrkiet har bedt NATO om hjælp til at forsvare sit luftrum. Som del af NATO-missionen sender Danmark 10 telegraf-soldater af sted.

Danmark sender 10 soldater til Tyrkiet. Her skal de som del af en større NATO-mission være med til at beskytte Tyrkiets luftrum mod eventuelle angreb fra Syrien i tilfælde af, at urolighederne i det borgerkrigshærgede land spreder sig ind over Tyrkiets grænser.

Det oplyser forsvarsminister Nick Hækkerup (S) torsdag aften til Berlingske Nyhedsbureau.

Det danske bidrag kommer i forbindelse med, at Tyrkiet, der er medlem af NATO, har bedt forsvarsalliancen om hjælp til at beskytte sit luftrum, og som NATO-land træder Danmark derfor ind i missionen.

De danske soldater, der kommer fra DCM-kompagniet i Haderslev, er såkaldte telegraf-soldater, og de skal sammen med soldater fra andre lande varetage kommunikations- og informationslinjer i forbindelse med de Patriot-missilbatterier, som Tyskland, Holland og USA bidrager med.

- Der bliver opstillet Patriot-missiler, som er opstillet defensivt, men hvis Syrien skulle finde på at fyre missiler ind over grænsen til Tyrkiet med vilje eller ved et uheld, så kan man skyde dem ned, siger Nick Hækkerup.

- De missiler kan være almindelige konventionelle, men de kan også have kemiske våben på. Og derfor har Tyrkiet selvfølgelig været bekymret over, hvad der kan ske. De har henvendt sig til NATO og siger, som NATO-land, »her har vi brug for hjælp«, siger han.

Det danske bidrag kommer, som ministeren understreger, i forbindelse med, at Tyrkiet har bedt forsvarsalliancen om hjælp til at beskytte sit luftrum.

Patriot-systemet er designet til at skyde angribende missiler ned, som det sporer via et radarsystem, og derfor er missionen af defensiv karakter.

Forsvarsminister Nick Hækkerup har torsdag orienteret Folketingets udenrigsordførere, og der er bred opbakning til udsendelsen. Som det eneste parti er Enhedslisten imod.

Under det mere end 20 måneder lange oprør mod præsident Bashar al-Assad i Syrien har de blodige kamphandlinger spredt sig nordpå til grænsen til nabolandet Tyrkiet. Regeringen i Ankara støtter oprørerne i Syrien, som kæmper mod Assads regeringsstyrker.

Så sent som i oktober slog syriske granater ned i en landsby i Tyrkiet, hvor fem civile - to kvinder og tre børn - mistede livet.

Det er forventet, at de danske soldater skal være udstationeret til udgangen af april. De bliver del af et samlet DCM-bidrag fra NATO på omkring 50 mand, og de 10 danske soldater skal knyttes til Tysklands Patriot-batteri.

Gennem den seneste tid har de danske soldater trænet i Tyskland sammen med kollegaerne fra de andre lande.

De første soldater er torsdag fløjet til Tyrkiet for at forberede sig, og ifølge forsvarsministeriet vil hovedstyrken rejse af sted på søndag. De skal udstationeres i Sydøsttyrkiet.

NATO besluttede i december, at der skal opstilles Patriot-missiler langs Tyrkiets 900 kilometer lange grænse til Syrien.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.