Regeringen bliver ikke fødselshjælper på EU-forslag om øremærket forældreorlov ifølge Karen Ellemann.

København. Hverken EU eller den danske stat skal blande sig i, hvordan forældre fordeler deres barselsorlov mellem sig.

Det siger Karen Ellemann (V), minister for ligestilling og nordisk samarbejde i en skriftlig kommentar.

- Den danske regering er stor tilhænger af, at danske forældre fordeler forældreorloven mellem sig, og vi ser gerne, at flere fædre tager mere orlov.

- Men vi er ikke tilhængere af, at hverken EU eller den danske stat blander sig i, hvordan familierne fordeler orloven, siger hun.

Dermed mener hun, at EU-Kommissionen går alt for vidt med sit forslag om øremærket barselsorlov til mor og far.

I dag har danske forældre ret til 32 ugers forældreorlov. Den kan frit deles imellem mødre og fædre.

Forslaget er "skønne spildte kræfter", for man kommer til at diskutere noget, som ikke har gang på jord, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er forkert, det er en bjørnetjeneste, man gør. Man får nogle forkerte diskussioner. Det er i værste fald med til at gøre det sværere at skaffe den nødvendige opbakning til et vigtigt tema, nemlig det europæiske samarbejde.

- Vi kommer nu til at diskutere et forslag, som ikke har gang på jord, siger Troels Lund Poulsen.

Spørgsmål: Men hvad med de kvinder, som ikke nyder godt af samme fordele som danske?

- EU skal ikke blande sig i ting som arbejdsmarkedspolitik, socialpolitik og andre velfærdsområder, det kan medlemsstaterne udmærket selv, siger ministeren.

EU-Kommissionen er onsdag kommet med en række lovforslag med minimumsstandarder for EU-borgernes sociale rettigheder.

Et af forslagene går på, at forældrene ikke frit skal kunne dele tiden mellem sig. Det er ellers muligt i Danmark, som reglerne er i dag.

Regeringen bliver derfor ikke fødselshjælper på kommissionens forslag om øremærket forældreorlov, lyder det.

- Vi tror på fleksible rammer for forældreorlov. Vi tror på frihed for familierne. Og vi tror på, at familierne er de bedste til at vide, hvad der passer til netop dem. Det skal vi ikke lave om på, siger ligestillingsministeren.

Orlov er en del af det større udspil fra EU om en række ting som blandt andet minimumløn og en række andre sociale rettigheder.

Da Danmark selv har underskrevet sluterklæringerne fra topmødet i Rom, tvivler EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) på, at regeringen vil stå fast på at afvise den samlede pakke.

- Man underskriver en slutlæring om, at man vil have en social union. Overfor danskerne siger man, at man ikke vil have det. Og når der så kommer konkrete forslag, så indtager man det standpunkt, som Ritzau loyalt refererer i dag.

- Det hænger ikke sammen, siger han.

/ritzau/