22 danske it- og kommunikationsspecialister fra Forsvaret skal til Irak som del af ny Nato-træningsmission.

København. Islamisk Stat (IS) er fysisk slået tilbage. Nu handler det om at holde den militante bevægelse nede.

Derfor udsendes 22 danske it- og kommunikationsspecialister til Irak. Her skal danskerne hjælpe med at opbygge Natos kommunikation i landet.

Regeringen har fået opbakning til udsendelsen fredag i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Her var regeringen repræsenteret ved forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

'Det er en videreførelse af de seneste års markante danske indsats i kampen mod Isil (andet ord for IS, red.),' siger Samuelsen i en pressemeddelelse.

'Isil i Irak er fysisk nedkæmpet. Og det er afgørende, at de ikke får mulighed for at vende tilbage.'

'Nu handler det om at opbygge de irakiske sikkerhedsstyrker, så de på sigt selv kan varetage sikkerheden i deres eget land. Natos træningsmission er et vigtigt bidrag til det,' siger Samuelsen.

Under Nato-topmødet i juli blev det besluttet at etablere den nye mission. Den har til formål at supplere og understøtte den internationale koalitions træning af de irakiske sikkerhedsstyrker.

Nato har i den forbindelse anmodet dansk hjælp til etableringen af kommunikationslinjer mellem Natos kommende faciliteter i Irak og til Natos hovedkvarterer i Europa.

Det danske bidrag skal udsendes i en periode på cirka fire måneder. Begyndende fra slutningen af denne måned.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen betegner det som et vigtigt bidrag i kampen mod IS.

»Vi skal gøre, hvad vi kan for at opbygge den irakiske sikkerhedssektor, så presset på den islamistiske terrororganisation Isil kan fastholdes. Natos træningsmission i Irak bliver helt central i dette opbygningsarbejde. Derfor er det vigtigt, at vi bidrager til Natos træningsmission med både personel og til den bagvedliggende og helt essentielle logistik,« siger han.

I øjeblikket har Danmark blandt andet udsendt et kapacitetsopbygningsbidrag på op til cirka 180 personer og et radarbidrag.

Tidligere har Danmark udsendt kampfly i tilsammen 18 måneder og specialstyrker.

/ritzau/