Mens krisen kradser, og næsten alle danskere oplever sparerunder og nedskæringer, lever udenrigsministeriets diplomater stadig et liv på første klasse.


Det viser en opgørelse foretaget af Ekstra Bladet over eksempelvis huslejeudgifter til de udenrigsministeriets ansatte i udlandet.

Således ligger den gennemsnitlige månedlige husleje for alle embedsfolk med betalt husleje i udlandet på hele 23.500 kroner om måneden. Og det er vel at mærke, selv om de fleste repræsentationer hører til i lande, hvor huslejen er markant lavere end i Danmark.

Ifølge seniorforsker Hans Mouritzen, der er ekspert i international politik ved Dansk Institut for Internationale Studier, er det bemærkelsesværdigt, at det er nødvendigt for almindelige, danske embedsmænd at bo under så luksuriøse forhold, som tilfældet er.

- Tallene virker ekstravagante, og det er paradoksalt, at man stadigvæk har så store udgifter til bl.a. husleje, når man samtidig beklager sig over strammere budgetter i Udenrigsministeriet, siger han til Ekstra Bladet.

I enkelte tilfælde overstiger huslejen til de udsendte diplomater 100.000 kroner om måneden, og samlet set lyder huslejeregningen, der hvert år bliver sendt videre til de danske skatteydere, på over 128 millioner kroner.

Ifølge Hans Mouritzen bør man straks kigge på, hvordan man kan skære ned på de voldsomme udgifter.

- Der ligger helt klart nogle gamle normer, der dikterer, hvordan tingene hænger sammen. Denne måde at arrangere sig på, er på mange måder et aristokratisk levn fra fortiden, siger han til Ekstra Bladet, og fortsætter:

- Men der bør spares på udgifterne, og faktisk kan det virke besynderligt, at det ikke er gjort før nu.