Danske Bank er med sin nye store satsning kommet i politisk stormvejr.

Socialdemokratiet vil have Danske Bank til at stå skoleret over for Folketingets Erhvervsudvalg for at få en forklaring på, hvorfor Danmarks største bank har valgt at droppe sit etiske regelsæt ved bankens nye store satsning, investeringsportalen June.

Som BT fredag kunne dokumentere, havner penge fra kunderne i Danske Banks nye investeringsportal - der henvender sig til almindelige forbrugere uden viden om aktiehandel – blandt andet i aktier hos kontroversielle våbenfabrikanter.

»Jeg håber, Danske Bank har en god forklaring eller alternativt ændrer deres praksis. For ellers må vi se på, hvad vi så gør,« siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Danske Bank har et omfattende etisk regelsæt og en sort liste med 27 virksomheder, som banken af etiske hensyn ikke investerer i.

Men BT’s stikprøvekontrol viser, at fire våbenproducenter, som Danske Bank selv har sortlistet, er blandt de virksomheder, man som kunde hos June indirekte investerer i.

To af dem er ifølge banken involveret i produktion af atomvåben, mens de andre to er udelukket på grund af produktion at klyngebomber og miner, der ifølge internationale konventioner er ulovlige.

Erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) finder det ’utroligt mærkeligt’ og ulogisk, at Danske Bank normalt gør så meget ud af at overholde internationale konventioner, men i dette tilfælde ikke vil frasortere virksomheder involveret i klyngebomber.

»Når Danske Bank har brugt tid og energi på at bygge et etisk system op, og så lige præcis undtager June, hvor det handler om investeringer, der er vanskelige at gennemskue. Man kan ikke forvente, at hr. og fru Danmark kan regne ud, at en virksomhed sælger klyngebomber – og June er jo netop rettet mod dem,« siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

Danske Banks pressechef Kenni Leth siger, at han gerne tager en snak med Benny Engelbrecht og andre politikere om June.

Den hårdeste kritik kommer fra Enhedslisten, der allerede nu vil have erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at forbyde produkter som Danske Banks nye portal.

»Det er skandaløst, at vores største bank sætter sådan et problematisk produkt på markedet. Og især at det er så uigennemskueligt, som det er her. Det skal have en konsekvens, når bankerne ikke overholder de konventioner, som Danmark har tiltrådt. Så vi skal have et forbud mod June,« siger udviklingsordfører Christian Juhl.

Et forbud er at gå for langt, mener Konservative, men Danske Bank burde som en ansvarlig virksomhed være mere tydelige omkring, at der kan være etiske dilemmaer, siger erhvervsordfører Anders Johansson.

Venstre kræver, at Danske Bank selv tager affære.

»Det lyder som om, oplysningerne burde fremgå langt tydeligere for forbrugerne. Det forventer jeg, at banken retter op på,« siger erhvervsordfører Torsten Schack.