Det er ifølge myndighederne alt for dyrt at give overvægtige danskere tilskud til de nye former for vægttabsmedicin, der lige nu bliver flået ned af hylderne over hele verden.

Især fordi de fleste mennesker, ifølge Sundhedsstyrelsens faglige vurdering, statistisk set vil ende med at tage de tabte kilo på igen, når de stopper med at tage medicinen.

Alligevel mener Dansk Folkeparti, at staten nu bør give tilskud, så flere overvægtige danskere får råd til at købe for eksempel det meget omtalte vægtabsmedicin Wegovy fra Novo Nordisk.

»Overvægt er et samfundsproblem. Vi er nødt til at tage alvorligt, at svær overvægt har alvorlige konsekvenser for både livskvalitet og helbred. Man kan jo også i dag få offentlig hjælp til rygestop. På samme måde giver det for os god mening, at man kan få tilskud den her medicin, der, sammen med andre tiltag, kan hjælpe,« siger Mette Thiesen, partiets sundhedsordfører.

Dansk Folkeparti vil derfor tage initiativ til en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget for at drøfte med de andre partier, om der skal laves en model, hvor det bliver muligt at få tilskud.

Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dansk Folkeparti har ikke umiddelbart sat nogen grænse for, hvad en sådan model må koste, men partiet foreslår som udgangspunkt at skele til Storbritannien, hvor det er blevet muligt at få tilskud til medicinen, hvis man har et BMI over 35.

Wegovy, der kun kan fås på recept, koster i Danmark mellem 1.323 og 2.371 kroner alt efter dosis om måneden.

»Det er klart, at der ikke er muligt at give tilskud til alle, for det vil simpelthen blive for dyrt. Vi er bare nødt til at gøre noget ved, at det i dag er sådan, at ret mange af dem, der ville have gavn af den her medicin, ikke har råd til den,« siger Mette Thiesen.

Ifølge Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen kan man kun regne med at holde et vægttab fra Wegovy så længe, man stadig tager medicinen, og det er blandt andet på den baggrund, at der ikke er tilskud til medicinen herhjemme.

»På samfundsniveau er der således tale om en stor blivende udgift, hvis en stor gruppe mennesker med svær overvægt skal have præparatet,« skriver IRF blandt andet i sin vurdering af medicinen.

Derfor er der potentielt tale om langvarig udgift for statskassen. Det mener Mette Thiesen dog ikke umiddelbart er et problem.

»Vi kan jo se, at man gør det på en anden måde i andre lande. Overvægt kan være et alvorligt problem. Derfor kan man også få operationer som gastrisk bypass, hvor der jo heller ikke er nogen garanti for, at man ikke tager på igen. Vi synes, det giver god mening at give tilskud til et præparat, som kan være en del af hjælpen,« siger Mette Thiesen.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, foreslog allerede i august, før Wegovy var kommet på markedet i Danmark, at både dét og lignende præparater skulle gøres markant billigere for danskerne.

Wegovy er godkendt til brug til voksne med et BMI over 30 eller et BMI over 27 med vægtrelaterede sygdomme som eksempelvis diabetes.

Siden Wegovy kom på det danske marked i december, er det blevet så populært, at Sygeforsikringen Danmark har meldt ud, at man overvejer at lukke for tilskudskassen til præparatet.

Der er endnu ikke fundet en dato til Dansk Folkepartis forespørgselsdebat om tilskud til vægttabsmedicin i Folketinget.