Ifølge DFs skatteordfører er det nødvendigt at undersøge nærmere, hvorvidt en fjernelse af topskatten kan betale sig, sådan som tre toneangivende økonomer påpeger det.

Man skal ikke beskatte folk bare for at beskatte dem.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkeparti, efter tre toneangivende økonomer har regnet sig frem til, at en fjernelse af topskatten er gratis for statskassen - og måske endda kan medføre en økonomisk gevinst på 800 millioner til statskassen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), har tidligere slået fast, at topskattelettelser »ikke er vores politik«, men ifølge partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), er der brug for at gå økonomernes beregninger efter i sømmene.

»Hvis det er korrekt, at det rent faktisk giver overskud at afskaffe topskatten, så er det ikke fordi, vi siger, at man skal beskatte folk bare for at beskatte dem,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Finansministeriet har tidligere anslået, at det vil koste omkring 10,6 milliarder kroner at skrotte topskatten. Medregner man dynamiske effekter, bliver regningen 6,8 milliarder kroner.

Det står i skærende kontrast til udregningerne fra de tre økonomer - overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch - der i mandagens udgave af Børsen påpegede, at hvis topskatten afskaffes, vil danskerne arbejde mere, og produktiviteten vil gå i vejret. Det vil opveje tabet af de mistede indtægter fra topskatten, vurderer de.

Dansk Folkeparti mener altså, der er behov for at se nærmere på udregningerne:

»Der er nogle ting, vi skal have boret i i forhold til, hvordan vi fremadrettet foretager de her beregninger, for vi skal have det mest oplyste grundlag at tage beslutninger ud fra, og det er ikke vildt godt, at der forskel,« siger Dennis Flydtkjær.

»Hvis der er en skat, der giver negativ økonomisk provenu og skaber minusvækst i samfundet, så skal vi ikke have en skat bare for at have en skat,« understreger han.

Men den udmelding er altså ikke ensbetydende med, at Dansk Folkeparti nu åbner for at fjerne topskatten, sådan som de Konservative og Liberal Alliance har gjort det i kølvandet på økonomernes regnestykke:

»Vi mener, de er en omgang for tidligt ude. For skal man lette skatten, så er det ikke i toppen, man skal gøre det. Det er i bunden, for vi synes, at udfordringerne er størst der, da der er rigtig mange, hvor det ikke kan betale sig for dem at arbejde,« siger Dennis Flydtkjær.