Ny analyse viser, at Danmark ligger på en fjerdeplads, når det gælder krav til ledige. Alligevel mener Dansk Arbejdsgiverforening, at der er nogle mekanismer, der ikke virker, fordi lavtlønnede job står ubesatte.

Arbejdsløse gider ikke arbejde, og de kan slippe af sted med at gå og dandere den. Sådan har det lydt i den offentlige debat, og debatten er blevet forstærket af Dovne Robert. Men nu viser en analyse, at kravene til arbejdsløse i Danmark er blandt verdens hårdeste.

Analysen er foretaget af Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra den internationale økonomiske samarbejdsorganisation, OECD. Analysen viser, at danske arbejdsløse skal leve op til de fjerde-skrappeste krav målt i forhold til arbejdsløse i de rigeste lande i verden, hvis de vil have offentlig forsørgelse.

Kun i Norge, Tyskland og i Polen stilles der hårdere krav til ledige, end der gøres i Danmark. Sverige ligger på en tiendeplads. Helt i bund ligger Sydkorea, hvor der ifølge OECDs oplysninger er særdeles lempelige forhold for arbejdsløse.

I Danmark handler rådighedskravene blandt andet om, at man som udgangspunkt har pligt til at udnytte sine arbejdsmuligheder, man skal kunne og ville tage et ledigt job med dags varsel, nyledige skal straks lade sig registrere i jobcentret, og ledige har pligt til at tage job, som ligger inden for en radius på tre timers offentlig transport.

Trods de internationalt set hårde krav til ledige er kravene ikke tilstrækkelige til at skabe dynamik på arbejdsmarkedet. Det mener underdirektør Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

»Det er klart, at det alt andet lige er bedre, at Danmark er nummer 4 end nummer 24 på OECDs liste, men vi skal bare lægge til, om det reelt set lykkes os at administrere reglerne efter de intentioner, der ligger bag. Og DA kan konstatere, at det i det daglige ikke lykkes at få kravene til at fungere, fordi vi ikke formår at få besat en række job i den lavere ende af lønskalaen,« siger Erik Simonsen.

Heller ikke Venstres medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg, Hans Andersen (V), falder på halen over, at Danmark byder ledige de fjerdehårdeste rådighedskrav. Han mener, at mange danskere ikke vil bevæge sig efter de lavtlønnede job.

»Det er løgn, at der ikke er job at få i Esbjerg. Og der er job at få i Skagen - i sommerhalvåret. De job bliver jo ikke søgt. Det kan jeg se, når jeg læser aviser og lytter til, hvad arbejdsgiverne siger. De bliver ikke søgt af kontanthjælpsmodtagere. De bliver søgt af europæere fra andre lande. Så en fjerdeplads på OECDs liste eller ej - det får os ikke til at ændre vores krav til en kontanthjælpsreform,« siger Hans Andersen til A4.