Regeringen og de borgerlige partier indgår aftale om at bruge 70 millioner kroner på en »særlig indsats« for at øge dansk eksport til vækstmarkeder.

Der skal en »særlig indsats« til for at blive ved med at øge dansk eksport til de såkaldt vækstlande samt at tiltrække investeringer fra selvsamme lande.

Det er regeringen, Venstre, Liberal Alliance og de Konservative enige om, og de seks partier har derfor indgået en aftale om at bruge 70 millioner kroner på den særlige indsats i 2014 og 2015.

»Dansk eksport havde det i 2012 vanskeligt på grund af den lave vækst i Europa. Men netop på vækstmarkederne gjorde dansk erhvervsliv det fremragende. Eksporten af varer til de ti udvalgte vækstmarkeder steg med 6,4 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 4.000 danske job,« udtaler handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

De 70 millioner kroner skal bruges på eksportfremstød, særlige indsatser for små og mellemstore virksomheders eksport, lokal markedsrådgivning og på at tiltrække investeringer i Danmark fra vækstlandene.

Regeringen har udpeget ti vækstlande, hvor der skal sættes særligt ind for at øge dansk eksport og sikre fremtidige investeringer. Det er de fire BRIK-lande Brasilien, Rusland, Indien og Kina, samt Indonesien, Mexico, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet, og Vietnam.

Pia Olsen Dyhr kunne godt have tænkt sig at bruge flere penge på det danske fremstød i vækstlandene end de 70 millioner kroner, men handelsministeren peger på, at der i forvejen ikke er meget at bruge af.

»Det er flere penge, end der oprindeligt er sat af, så jeg vil egentlig takke de borgerlige partier for, at det er lykkedes at sætte flere penge af, for det er vigtigt for dansk økonomi. Man kan jo altid ønske sig flere penge, men vi må også erkende, at Danmarks økonomi er i en situation, hvor pengene ikke hænger på træerne, og vi er derfor nødt til at være tilbageholdende med alle offentlige midler,« siger hun.

Foruden vækstaftalen på 70 millioner kroner har regeringen og de borgerlige partier aftalt at udarbejde en handlingsplan for at øge den danske eksport til Tyskland.