Krise. Arbejdsløshed. Akutjob. Udfaldstrussel.

Det er nogle af de mest brugte ord ved indgangen til 2013.

Men det er ikke alle steder, krisen kradser. Det går for eksempel strygende i offshore-industrien i Esbjerg. ’Danmarks Singapore’ er man begyndt at kalde Esbjerg i arbejdsgiverkredse.

En af de virksomheder, det går rigtig godt for, er Semco Maritime A/S. De ansatte 250 funktionærer sidste år, og de er stadig sultne. Lige nu har de 50 ledige stillinger - som ingeniører og funktionærer.

- Vi er i fuld gang med at besætte stillingerne. Vi er i gang med at gennemgå 500 cv’er lige nu. Men jeg er sikker på, at det bliver sværere at få kvalificerede medarbejdere de kommende år, hvor der skal ansættes mange flere, siger Semcos HR director Jens Holm-Nielsen.

Hvis hele det danske samfund gik som hos Semco, ville alt være godt. Alligevel er Semco bekymret for fremtiden. Det er nemlig ikke sikkert, de kan blive ved med at skaffe kvalificeret arbejdskraft inden for landets grænser.

- Der er ingen krise hos os. Tværtimod. Vi leverer ingeniørarbejde til vind- olie- og gasindustrien internationalt, og det sidste år er det gået forrygende. I 2012 blev der skabt 1.200 nye job i Esbjerg i vores branche, siger Jens Holm-Nielsen og fortsætter:

- Vi har i øjeblikket mange ansøgere, og det er svært at følge med. Om nogle år er jeg ret sikker på, at vi får en udfordring, fordi det bliver svært at skaffe folk med de rigtige kompetencer. Og så må vi kigge ud i verden, når vi skal ansætte.

Derfor synes jeg også, at regeringen skulle gøre noget mere for at puffe de unge i retning af de uddannelser, hvor der er behov for arbejdskraft de kommende år. Og væk fra brancher, hvor man typisk uddanner sig til ledighed, siger Jens Holm-Nielsen.

Virksomheden har aktiviteter i Esbjerg, Stavanger og Aberdeen.

Situationen er vanvittig i Norge – hvor der er 8.000-10.000 ubesatte stillinger i offshore-industrien. Samme udvikling er på vej i Esbjerg, hvor også Mærsk og andre virksomheder har fart på – og snart får svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere.