Danmark er i modvind i flere udlandske medier efter asylstramninger, men turisterne i Danmark såsom spanske Carlos Navarro og Gemma Segvi har ikke samme kritiske synspunkt.
Danmark er i modvind i flere udlandske medier efter asylstramninger, men turisterne i Danmark såsom spanske Carlos Navarro og Gemma Segvi har ikke samme kritiske synspunkt. Foto: Claus Fisker /Jens Nørgaard Larsen

Danmarks håndtering af flygtningestrømmen er blevet voldsomt kritiseret i udenlandske medier. Dansk forsker sammenligner det med tiden før Muhammed-krisen

Danmark er for alvor kommet på de internationale mediers dagsorden efter Inger Støjbergs (V) flygtninge-annoncer, debatten om politiet skulle fratage asylansøgernes smykker og senest ’frikadelle-skandalen’ i Randers. Alle er historier, der har skabt røre i medieverdenen.

g

Den voldsomme kritik af Danmark i flere verdenskendte medier som The Washington Post, The New York Times, BBC, Al Jazeera og Der Spiegel er ved at komme ud af kontrol og minder på mange områder om optakten til Muhammed-krisen.

Joan Joensen 34 år Hanus Eidesgaard 57 år (Færøerne)Hvad synes I om Danmark?Vi har kun positive oplevelser med Danmark. Der er utrolig gode job- og uddannelsesmuligheder. Mange fra Færøerne vælger at komme til Danmark, fordi det giver flere fremtidsmuligheder. Har I ændret holdning til Danmark, efter internationale medier har kritiseret Danmark for håndteringen af flygtninge?Vi har ikke læst så voldsomt meget op på flygtningekrisen, men det har ikke ændret vores syn på Danmark. Selvfølgelig skal man behandle dem, der har brug for hjælp godt, og hvis det du nævner er rigtig, at der er snak om, at politiet skal tage flygtninges værdigenstande, når de kommer til landet, så er det slet ikke okay. Vi må hjælpe der, hvor vi kan.

Det mener Rasmus Boserup, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Den ulmende internationale kritik, som langsomt tager til i styrke, har et responsmønster, som svarer til det under karikaturkrisen. Som et lille land er Danmark et nemt bytte for repressive stater, der gerne vil have bekræftet nogle negative fordomme om islamofobi i Vesten,« siger han til Kristeligt Dagblad.

epaselect BANGLADESH MUSLIM CONGREGATION

Skadelige konsekvenser

Rasmus Boserup understreger, at den kritik, der er af Danmark, ikke altid er saglig, men det er sådan den globaliserede medievirkelighed fungerer, og derfor er regeringen nødt til at tage konsekvenserne alvorligt.

Camilla Karlberg 41 år og Jussi ?Törhönen 41 år (Finland).Hvad synes I om Danmark?»Vi kan godt lide Danmark, det er nemt at finde rundt, og alt ligger tæt på. København er en flot by. Der er en ret afslappet stemning over det danske folkefærd, og så tager de sig af andre.« :Har I ændret holdning til Danmark, efter internationale medier har kritiseret Danmark for håndteringen af flygtninge?»Nej, det har vi slet ikke. Vi oplever de samme problemer, som Danmark gør, og vi oplever med stor sandsynlighed færre problemer, fordi de først skal igennem Danmark og Sverige. Men det hjælper ikke at pege fingre, når man forsøger at hjælpe så godt, man kan, det er det vigtigste.«

Hans frygt for de skadelige konsekvenser deler professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver.

»På den ene side får Danmark negativ omtale, fordi historierne passer ind i et etableret mønster, og på den anden side, fordi det fortsat er overraskende, at Danmark, som traditionelt har været opfattet som de flinke i klassen, møder kritik,« forklarer han.

Støjberg

Ole Wæver påpeger samtidig over for Kristeligt Dagblad, at kritikken af Danmark måske kan virke unfair, fordi det er nemt at kritisere, nu hvor der allerede peges fingre ad Danmark i.

Henrik Abrahamsen 19 år, Mari Roksvaag 22 år og Daniel Thor Fridriksson 25 år (Norge)Hvad synes I om Danmark?»Danmark er et dejligt land. Det er lidt mere eksotisk end Norge, så det er fint at komme lidt væk. Der er rigtig fint design i Danmark, som er utrolig populært i Norge. Og ja, så har de gode øl.«Har I ændret holdning til Danmark, efter internationale medier har kritiseret Danmark for håndteringen af flygtninge?Vi har ikke ændret holdning om Danmark. De er i samme situation som os og måske endda på en lidt svære måde. Fordi de er de første, der får flygtningene op fra Tyskland og andre europæiske lande. Men debatten fylder også utrolig meget i Norge. Når det så er sagt, så håndterer Danmark flygtningesituationen, som de nu gør, og hvert land gør det på hver sin måde. Men det behøver ikke betyde, at det er forkert.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.