Kvoten for torsk i den østlige Østersø bliver som ventet reduceret voldsomt fra næste år.

De danske fiskere får lov at fange en smule flere torsk i den vestlige Østersø til næste år end ventet, mens kvoten reduceres med 70 procent i den østlige del.

EU's fiskeriministre har natten til tirsdag landet en aftale om næste års kvoter i Østersøen efter forhandlinger, som ifølge fiskeriminister Mogens Jensen (S) var "svære og komplicerede".

- Alt i alt synes jeg, at vi er kommet godt i mål med en god balance, hvor vi får sikret bæredygtige bestande og et bæredygtigt fiskeri, siger han.

- Og så kommer jeg hjem med lidt flere fisk til de danske fiskere, end der var lagt op til.

Netop i forhold til torsken i den vestlige Østersø havde den danske regering på forhånd sagt, at der skulle forhandles en større kvote på plads end EU-Kommissionens udspil, der lød på en 11 procent mindre kvote end sidste år.

Det lykkedes.

Kvoten i den vestlige Østersø er næste år øget med fem procent svarende til, at der i alt må fanges 4000 ton, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Den biologiske rådgivning i Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, som EU-Kommissionen tager udgangspunkt i, gav mulighed for at hæve torskekvoten yderligere. Ices opgiver et spænd for bæredygtig fangst.

Mogens Jensen har svært ved at se, at Danmark kunne have fået mere end 5 procent.

- Udgangspunktet fra EU-Kommissionens side var jo minus 11 procent. Og når man så kommer ud med et plus på fem procent, så er det jo positivt, og det var det, der var muligt at opnå, siger ministeren.

Interesseorganisationen Our Fish ser ikke noget positivt i det større kvote. Kampagneleder i Danmark Berit Asmussen kalder aftalen en "punkteret redningskrans" til de bestande, der er truet i Østersøen.

- Selv om kvoten for torsk i vestlige Østersø er sat inden for det spænd, der er videnskabeligt forsvarligt, så burde fiskeriministrene have taget situationen for den kriseramte bestand mere alvorligt og sat kvoten i den lave ende af anbefalingerne, siger hun i en pressemeddelelse.

I den østlige Østersø er torskebestanden til gengæld så presset, at kvoten er blevet skåret med 70 procent.

Den blev, som EU-Kommissionen lagde op til.

Og for sild i den vestlige Østersø blev kvoten skåret med 50 procent, hvilket også var i overensstemmelse med oplægget fra EU-Kommissionen.

Begge reduktioner var i ministerens øjne "nødvendige", da bestandene er pressede.

/ritzau/