Danmarks ihærdige promovering af Helle Thorning-Schmidts (S) kandidatur til posten som FNs nye flygtningehøjkommissær er problematisk, siger en tidligere leder i UNHCR, der sår tvivl om Thornings evner.

Danmarks kampagne for at sikre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) posten som FNs nye flygtningehøjkommissær har i den grad vakt opsigt - også i den organisation, hun kandiderer til. Men ikke udelukkende på en god måde. Faktisk tværtimod, skriver Information.

Avisen har talt med en række nuværende og tidligere medarbejdere i FNs flygtningehøjkommissariat, UNHCR, der samstemmigt fortæller, at Danmark bliver kritiseret for at presse for hårdt på for at fremme en kandidat, der fagligt set ikke er rustet til opgaven.

»Jeg ved ikke, om der midt i den største flygtningekrise i de seneste 50-60 år er råd til at have en højkommissær, som først skal lære jobbet at kende,« siger britiske Jeff Crisp, der i 25 år har arbejdet for UNHCR, til Information og uddyber:

»En person, der bliver kastet ned med faldskærm, vil næppe kunne regne med fuld tillid blandt de ansatte i UNHCR,« siger Crisp, der har beklædt flere topposter i organisationen, blandt andet som chef for FN-organisationens politiske afdeling. Nu er han forskningsmedarbejder på Refugee Studies Center ved universitetet i Oxford.

Samtidig beskriver medarbejdere Danmarks iver efter en toppost som så massiv, at det er på grænsen til »simoni« - en middelalderlige betegnelse for forbuddet mod at købe eller bestikke sig til embeder.

For mens Thorning selv var statsminister i Danmark blev der i 2014 ydet en særbevilling på 41 millioner kroner til oprettelse af 75-125 UNHCR-stillinger i København. Og i forbindelse med årsmødet i UNHCRs eksekutivkomité i oktober, afsatte Danmark 30 millioner kroner fra udenrigsministeriets katastrofepulje til såkaldte glemte konflikter i Sydsudan, Mali og Den Centralafrikanske Republik.

FNs nye flygtningekommissær vælges ved en lukket proces, hvor generalsekretær Ban Ki-Moon og de største donorlande i fællesskab når frem til en beslutning.

Danmark er nummer 11 på listen over de største donorlande til UNHCR.