Justitsminister Peter Hummelgaard (S) forventer, at parlamentet i Kosovo "inden for kort tid" vedtager den traktat, som Danmark og Kosovo har indgået, og som betyder, at Danmark lejer 300 fængselspladser i Kosovo.

Det siger Hummelgaard, der tidligere på ugen har drøftet sagen med den kosovoske justitsminister, Albulena Haxhiu.

Hummelgaard kan ikke uddybe, hvad "inden for kort tid" dækker over. Men efter vedtagelsen kan ombygningen af fængslet i Gjilan begynde, siger han.

- Det kan stå helt klar inden for 21 til 26 måneder, hvorefter de første indsatte kan flytte derned, siger Hummelgaard.

Efter den oprindelige plan skulle de første indsatte have begyndt afsoning fra begyndelsen af 2023.

- Det er de faktiske forhold i jernindustrien. Det giver sig selv, at når Kosovo ikke har ratificeret traktaten, og der så har været folketingsvalg og lange regeringsforhandlinger, at så har der ikke været nogen som helst mulighed for, at fængselspladserne kunne tages i brug i begyndelsen af 2023, siger Hummelgaard.

- Folketinget blev i efteråret orienteret om, at tidsplanen med at etablere fængselspladser i udlandet ville blive forsinket. Blandt andet på grund af større krav til ombygningen, siger han.

Det er planen, at kriminelle fra lande uden for EU, som udvises af Danmark, skal afsone i Kosovo i stedet for på dansk jord. Det skal aflaste det danske fængselssystem.

Traktaten mellem Danmark og Kosovo blev underskrevet for et lille år siden. Hummelgaard er glad for, at projektet er tilbage på sporet.

I Kosovo siger Albulena Haxhiu, at traktaten skal træde i kraft så hurtigt som muligt.

- Jeg har i mandags haft et godt og produktivt møde med min kollega, den danske justitsminister Peter Hummelgaard, hvor vi havde anledning til at drøfte vores videre samarbejde - særligt hvad angår traktaten om Danmarks leje af fængselspladser, siger Albulena Haxhiu i en skriftlig kommentar fra Justitsministeriet i Danmark.

- Vi fulgte op på den konstruktive dialog mellem danske og kosovoske myndigheder og genbekræftede vores fælles målsætning om, at traktaten skal træde i kraft så snart som muligt. Jeg forventer, at vi snart er klar til at tage næste skridt og få traktaten godkendt af det kosovoske parlament, siger han.

I slutningen af sidste måned skrev Altinget, at Kosovo kræver en årlig dansk bistand på 45 millioner kroner, før Kosovo vil godkende traktaten. Det skrev Altinget med henvisning til et svar fra Kosovos Justitsministerium.

- Dengang man indgik denne aftale, blev der indgået nogle parallelle aftaler, hvor Danmark også forpligter sig til noget udviklingssamarbejde. Det er Kosovo også optaget af. Det er ikke min opfattelse, at de er gensidigt afhængige af hinanden, siger Hummelgaard.

/ritzau/