Historisk bred enighed om dansk krigsindsats i Libyen. Viljen til at beskytte civilbefolkningen fik alle med.

Et enigt Folketing har givet sit ja til, at danske F-16 kampfly deltager i militære operationer mod Libyen.

Efter en hastebehandling fredag stemte 110 folketingsmedlemmer for regeringens beslutningsforslag - ingen stemte imod.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder det en historisk begivenhed, at hele Folketinget for første gang siger ja til et militært indgreb i udlandet:

- Det siger noget godt om Danmark og det samarbejdende folkestyre. Det betyder også noget for de piloter og soldater, som skal af sted, siger Lars Løkke Rasmussen.

Samme melding kommer fra udenrigsminister Lene Espersen (V):

- Der er ikke nogen tvivl om, at det for nogle i salen har været svært at sige ja til magtanvendelse, siger Lene Espersen med henvisning til både Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der har vaklet i støtten til missionen.

- Ikke desto mindre har samtlige partier valgt at bakke op. Det sender et signal om, at Danmark handler resolut og klart, når det handler om at beskytte civile, siger Lene Espersen.

Beslutningen er opsigtvækkende, fordi Folketinget i det seneste årti har været dybt splittede over beslutningen om at gå ind i Irak.

Samtidig har især Enhedslisten og til dels SF været stærkt kritiske over for krigen i Afghanistan.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at den beslutning vi skal træffe i dag, har været én af de sværeste, jeg har været med til at tage i de år, jeg har siddet i folketinget, lød det fra Frank Aaen, da han gik på talerstolen forud for afstemningen.

- Men der er situationer, hvor ønsket om at redde menneskeliv vejer tungere end modviljen mod militært engagement, siger Frank Aaen.

For Dansk Folkeparti var det afgørende, at der var enighed om, at Danmark ikke skal sende landtropper til det nordafrikanske land.

De seks danske kampfly, som skal udføre missionen, rejser af sted klokken 06.00 lørdag morgen. Ifølge forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) er flyene klar til mission søndag.

/ritzau/