Sveriges migrationsminister, Tobias Billström, går nu i rette med de danske partier, der mener, at Sveriges lempelige asyl-politik kan skade Danmark.

Det er en regulær misforståelse, når danske politikere advarer mod, at en lempelig svensk asylpolitik fører til flere problemer, end den løser. Derimod er øget indvandring en gevinst for samfundet og en investering i fremtiden.

Sådan lyder det fra Sveriges konservative migrationsminister, Tobias Billström, der efterspørger mere solidaritet i dansk asyl- og udlændingepolitik. Det skriver Berlingske.

»Jeg troede, at medlemslandene i EU var blevet enige om at sikre sikkerhed til dem, der havde brug for det. Alle kan se, hvad det er for en situation, familierne fra Syrien og Irak flygter fra. Derfor så jeg også gerne, at Danmark ændrede sin asylpolitik og udviste mere solidaritet, hvilket også gælder andre EU-lande,« siger Tobias Billström, der henviser til, at EU sidste år vedtog en fælles asylpolitik.

Så sent som sidste år besluttede Sverige at give alle asylansøgere fra Syrien permanent opholdstilladelse på grund af situationen i det borgerkrigsramte land. En beslutning, som justitsminister Karen Hækkerup (S) med egne ord »aldrig ville tillade« i Danmark.

Tidligere på ugen slog hun fast, at regeringen ville tage kontakt til sine svenske kolleger, hvis landets lempelige asylregler ville føre en ny »slags velfærdsturisme« med sig.

»Jeg må være ærlig og sige, at jeg undrede mig meget, da jeg så Hækkerups udtalelser, hvor hun advarede mod den svenske asylpolitik. Alle EU-medlemslande - herunder Danmark - bør se meget grundigt på situationen i Syrien og Irak og spørge sig selv, om man kan være bekendt at afvise flygtningene derfra,« siger Tobias Billström til Berlingske.

Mens man i Sverige forventer at modtage mellem 80.000 til 100.000 asylansøgere alene i år, regner man i Danmark med, at det tal havner på 10.000.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et interview med justitsminister Karen Hækkerup, men i en mail afviser hun kritikken fra sin svenske kollega:

»Den danske asylpolitik ligger fast, og vi har ingen planer om at lempe reglerne. Vi skelner ikke mellem, om flygtninge kommer fra Syrien eller fra et andet land. De, der har krav på beskyttelse, får det. De, der ikke har, skal rejse hjem. Danmark tager i forvejen mange syriske flygtninge, så man kan ikke kritisere Danmark for ikke at leve op til vores del af ansvaret for verdens flygtninge,« skriver hun i en mail til Berlingske.

Med et bredt flertal i ryggen har den svenske regering besluttet at tage imod langt flere flygtninge end de øvrige nordiske lande. Over de næste fire år forventer de svenske myndigheder at modtage op mod 340.000 asylansøgere, hvoraf størstedelen vil være syriske flygtninge.

Det tal, der har fået Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at advare mod, at flygtningestrømmen til Sverige risikerer at skade Danmark, fordi asylansøgere med svensk opholdstilladelse i fremtiden helt lovligt kan bosætte sig i Danmark.

Den kritik er uden hold i virkeligheden, mener Tobias Billström.

»Når man ser, at der sker en bevægelse i Danmark, hvor flere og flere politikere advarer mod mere indvandring, så må dem, der advarer, fremlægge beviser for, at deres påstande er sande. Det gælder både regeringen og oppositionen. Hvis ikke de kan fremlægge hård fakta for, at indvandring truer det danske samfund, så er det jo bare rygter. Og så bør der jo ikke være nogen stor bekymring,« siger han.

Søren Espersen (DF), der er medlem af Dansk Folkepartis partiledelse, kender ikke selv til tal, der dokumenterer vandringen fra Sverige mod Danmark. Alligevel står han fast:

»Jeg må bare sige, at jeg ved, at det bliver tilfældet. Svensk økonomi kan ikke holde til så mange indvandrere. Og når de ikke kan udbetale sociale ydelser længere, så kommer flygtningene til os,« siger han.

Ifølge beregninger foretaget af den svenske regering forventes det, at Sverige vil bruge 48 milliarder kroner mere på integration de næste fire år. Til sammenligning viste en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed tidligere på året, at indvandrere fra ikke-vestlige lande i år vil koste Danmark 16,6 milliarder kroner i offentlige udgifter.

En samlet borgerlig opposition med Venstre i spidsen har blandt andet på den baggrund bebudet stramninger, der gør det både sværere at få asyl og lettere at blive sendt hjem. En politik, der bliver gennemført, hvis Danmark får en ny borgerlige regering.

Men den linje er ifølge Tobias Billström »i strid med alt, hvad man bør stå for«. Indvandrere skal ikke ses som en belastning, men derimod som en investering, understreger han.

»På trods af det faktum, at vi har modtaget mange asylansøgere - mange flere end Danmark - i de otte år, jeg har været minister, så kan vi se, at der er kommet flere svenske indvandrere ind på arbejdsmarkedet i Sverige, mens antallet af indvandrere på arbejdsmarkedet i Danmark er faldet. Det er i sig selv et argument for, at det, vi gør i Sverige, er rigtigt,« siger han.

Retsordfører fra Venstre Karsten Lauritzen (V) understreger, at den svenske regering har lov til at mene, hvad den vil. Han afviser dog samtidig, at en stram dansk asylpolitik er mangel på solidaritet:

»I Venstre er vi optaget af at hjælpe de fattigste flygtning. Det er ikke dem, der har haft råd til at betale de mange tusinde kroner, det koster, at komme her op. I stedet mener vi, at man bør tilrettelægge sin asylpolitik sådan, at man hjælper de fattigste, der ikke har råd til at rejse, i nærområderne,« siger han til Berlingske.