Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, er 'dybt chokeret' over, at flere ansatte i en FN-hjælpeorganisation anklages for at være involveret i sidste års terrorangreb mod Israel.

Organisationen, UNRWA, der arbejder for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, har fredag fyret i alt 12 ansatte, fordi de mistænkes for indblanding i den blodige massakre på over 1000 mennesker den 7. oktober.

»Jeg er ligesom de fleste andre dybt chokeret over anklagerne,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren.

»Jeg noterer mig, at UNRWA øjeblikkeligt har afskediget de angiveligt involverede medarbejdere og klart sagt, at der følges op på beskyldningerne.«

Beder om redegørelse hurtigst muligt
Danmark har bedt UNRWA om en grundig skriftlig redegørelse, lyder det videre.

»Det skal ske så hurtigt som muligt og med fuld transparens. Baseret på undersøgelsen vil vi vurdere, om der er behov for at tage yderligere skridt – noget, vi givet fald vil gøre i koordination med EU og ligesindede EU-lande.«

USA har fredag meldt ud, at man midlertidigt stopper med at sende penge til organisationen.

»USA er virkelig bekymret over anklagerne om, at 12 ansatte i UNWRA måske har været involveret i Hamas' terrorangreb på Israel den 7. oktober,« lyder det i en pressemeddelelse fra USAs udenrigsministerium.

»Udenrigsministeriet har midlertidigt sat yderligere finansiering til UNRWA på pause, mens vi gennemgår disse beskyldninger og de skridt, FN tager for at løse dem.«

USAs regering med præsident Joe Biden i spidsen sendte i oktober 75 millioner dollar til UNRWA. Kongressen i USA havde ellers i længere tid blokeret for støtte til organisationen grundet bekymringer om, at den havde medlemmer af Hamas ansat, skriver The Hill.

UNRWA iværksætter nu en undersøgelse af de tidligere ansatte, udtaler generalkommissær Phillipe Lazzarin ifølge Reuters.

»For at beskytte agenturets evne til at levere humanitær bistand har jeg truffet beslutningen om øjeblikkeligt at opsige disse medarbejderes kontrakter og iværksætte en undersøgelse for at fastslå sandheden uden forsinkelse«.

Under angrebet den 7. oktober brød palæstinensiske terrorister ind i Israel og gennemførte en blodig dræbte flere uskyldige mennesker. Over 1000 døde, og flere blev taget som gidsler af Hamas.