Regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne forhandler om, hvordan flere flygtninge kan komme i job.

København: De danske virksomheder er parat til at tage deres samfundsansvar på sig og give flygtninge et arbejde.

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Arbejdsgiverforening torsdag, hvor de såkaldte trepartsforhandlinger muligvis når deres afslutning.

- Virksomhederne har jo grundlæggende en interesse i at sikre, at der er kvalificeret arbejdskraft, og at så mange som muligt har et job i stedet for at være på offentlig forsørgelse, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA.

I øjeblikket forhandler regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne. Målet er en aftale om, hvordan flere flygtninge kan komme i job.

Ifølge regeringen er kun tre ud af 10 flygtninge selvforsørgende efter tre år. Når ikke flere flygtninge indtil nu har fundet vej ind på arbejdsmarkedet, skyldes det blandt andet, at jobcentrene ikke har været opsøgende nok, mener Pernille Knudsen.

- Jobcentrene har været for dårlige til at banke virksomhederne op og gøre opmærksomme på, at der er nogle flygtninge i kommunen, som skal have hjælp til at åbne døren ind til arbejdsmarkedet, siger hun.

I en rundspørge, som Børsen har foretaget, svarer 60 procent af de danske topchefer ellers, at de ikke planlægger at ansætte en flygtning. Men Børsen har stillet de forkerte spørgsmål, mener Pernille Knudsen.

- 60 procent siger, at de ikke planlægger det. Men det betyder jo ikke, at de ikke vil, siger hun og påpeger, at en undersøgelse fra DA tidligere har vist, at knap 75 procent af de danske virksomheder er villige til at være en del af integrationsindsatsen.

- Det er ikke fordi, at virksomhederne helst er fri for at ansætte flygtninge, men deres udgangspunkt er jo ikke at drive integrationsindsats, men at drive virksomhed. Derfor skal jobcentrene banke på døren, siger hun.

Sammen med LO har DA foreslået, at flygtninge kommer i et toårigt forløb med elevløn.

- Det håber vi, kan give en masse volumen, siger Pernille Knudsen.

/ritzau/