Regeringen kalder det umuligt, men Cypern har fjernet retten til familiesammenføring for visse flygtninge.

København. Mens regeringen afviser et kernekrav fra Dansk Folkeparti (DF) med henvisning til konventionerne, viser det sig ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag, at Cypern allerede har indført netop den retstilstand, som DF kræver.

Cypern, der både er medlem af EU og har underskrevet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, suspenderede allerede i 2014 retten til familiesammenføring for den gruppe af flygtninge, der ikke er omfattet af flygtningekonventionen.

Det er netop det, som Dansk Folkeparti har krævet siden partiets sommergruppemøde i august.

Partiet har senest fremført kravet under de tumultariske forhandlinger om udlændingestramninger.

- Hvis der allerede er et andet EU-land, der gør det, vi ønsker, så burde regeringen have fortalt os det. Og så bør vi også kunne gøre det, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti har krævet, at retten til familiesammenføring bliver suspenderet eller forlænget.

Det skal gælde den særlige gruppe af flygtninge - hovedsageligt fra Syrien - på omkring 4200, der har fået "midlertidig beskyttelsesstatus". I dag skal de vente tre år, før de kan få familien til Danmark.

Regeringen har konsekvent afvist DF's forslag med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og retten til et familieliv.

På Cypern har ganske få fået dispensation fra reglerne på grund af humanitære årsager. Og landets retspraksis er ikke blevet indbragt for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Dansk Folkeparti kræver, at regeringen genovervejer partiets forslag.

Men udlændingeminister Inger Støjberg (V) støtter sig fortsat til sine jurister:

- Vurderingen er klart, at det vil være i strid med konventionerne, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/