Det er »afgjort forkert« at opfatte Socialdemokraterne som et venstrefløjsparti, erklærer finansminister Bjarne Corydon i et nyt interview.

Regeringen bakser med at genoprette den skrantende økonomi, og de mange reformer og nedskæringer har især ført til kritik af de to venstrefløjspartier ved magten, SF og Socialdemokraterne, der beskyldes for at svigte deres kernevælgere på venstrefløjen.

Men kritikken af Socialdemokraterne er forfejlet, mener finansminister og chefideolog Bjarne Corydon (S), der i et interview med det politiske magasin Ræson Kompakt gør op med betegnelsen »venstrefløjsparti« om S.

»Det er afgjort forkert at forstå Socialdemokratiet som et venstrefløjsparti,« erklærer Corydon.

»For en socialdemokrat er det nok at være socialdemokrat. Vi har regeret i en fast flertalsblok i to år fra 1966 til 1968, og ellers har vi konsekvent regeret Danmark ved at tro så meget på vores eget projekt, at vi stod fast på, at det skulle gennemføres ved at forhandle til højre og venstre,« påpeger han over for Ræson Kompakt.

Bjarne Corydon afviser også, at partiet har bevæget sig over på den anden fløj med skattelettelser til private og virksomheder. S hører til i midten af dansk politik, fastslår han.

»Socialdemokratiet er i en situation, hvor vi har fået regeringsansvaret og muligheden for at definere, hvad midten er i dansk politik. Det er lige præcis dér, vi har ligget stærkest,« siger finansministeren, der ikke mener, at hans parti er en del af den »blå mod rød«-diskurs, der præger dansk politik.

»Diskussionen om rød og blå side udspringer af en eller anden grad af historieløshed, i hvert fald hvis man kigger på mit parti,« siger Bjarne Corydon til Ræson Kompakt.

»Idéen om blokpolitik, drejebøger og farver har været undtagelsen. Normen i hele den moderne danmarkshistorie, der har ført os frem til velfærdssamfundet i dag, har været Socialdemokratiet under stadigt angreb fra højre og venstre med en pragmatisk vilje til at forhandle både til højre og til venstre.«

Ifølge Ekstra Bladet vækker interviewet med finansministeren opsigt i både baglandet og i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor et anonymt medlem siger, at Corydon ikke har »skyggen af opbakning« til sin linje.

Også på sociale medier undrer socialdemokrater sig over udmeldingen, men spørger man Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er det hverken kontroversielt eller nyt at betegne Socialdemokraterne som et midterparti.

»Det er tankevækkende, at en så lidt kontroversiel udtalelse kan skabe så stor ballade, for det er jo mange år siden, at Socialdemokraterne drejede væk fra at være et rendyrket venstrefløjsparti. Det har tværtimod været partiets tradition at søge ind i det politiske maskinrum og søge ansvar, også når det gør ondt,« siger han.

»Når udtalelsen alligevel vækker opsigt, så er det fordi, at nervespidserne hos mange socialdemokrater er blottede for tiden. Der er rigtig mange socialdemokrater, der føler, at Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydon har drejet partiet i en alt for borgerlig retning, og det er i virkeligheden det, de protesterer mod,« forklarer Thomas Larsen.