Midt under forhandlingerne om den historiske SAS-spareplan mellem ledelsen og de ansatte sendte finansminister Bjarne Corydon (S) en SMS, der skulle vise sig at blive en meget omstridt en af slagsen.

SMSen var til Helge Thuesen, formanden for kabinepersonalets fagforening, CAU, og finansministeren sendte den for at opfordre personalet til at sige ja til ledelsens krav og skrive under på aftalen.

Men det er ikke i orden, mener et klart flertal af vælgerne ifølge en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk blandt 1.169 danskere.

I alt synes seks ud af ti vælgere, at det var en dårlig idé, at Corydon sendte SMSen og forsøgte at presse kabinepersonalet til at godkende ledelsens krav til dem, der betød, at de skulle acceptere en stor lønnedgang og en længere arbejdsuge. De endte dog med at sige ja, og SAS blev reddet fra en truende konkurs.

Finansministeren får til gengæld opbakning fra hver tredje vælger, fordi skatteydernes penge også var på spil i forbindelse med spareplanen, da den danske stat ejer en del af aktierne i SAS.

Da SMSen kom frem i offentligheden for to uger siden, kaldte arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen den for »uhørt og utidig«.

- Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været, sagde han dengang til Berlingske Nyhedsbureau.

Både fagforeninger, Enhedslisten og Dansk Folkeparti pegede samtidig på, at Bjarne Corydon med sin SMS underminerede den danske model, der sikrer frie forhandlinger på arbejdsmarkedet uden politisk indblanding, og det holder DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, stadig fast i.

- Finansministeren lægger et utidigt pres på kabinepersonalets forhandlere, så man i virkeligheden ikke længere har en almindelig forhandling mellem en arbejdsgiver og firmaets personale. Staten er godt nok medaktionær, men ikke hvilken som helst aktionær. Det underminerer grundidéen i den danske model, som socialdemokraterne ellers plejer at hylde i festtaler, siger han til Altinget.dk og bakkes op af fagforbundet FTFs formand, Bente Sorgenfrey:

- Det var unødig indblanding og meget overilet af finansministeren at sende sådan en SMS, siger hun.

Bjarne Corydon afviser dog kritikken og i hele forløbet blev han også bakket op af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Jeg så det som min pligt som finansminister, og i øvrigt også som socialdemokrat, at kæmpe for at bevare danske arbejdspladser og for, at vi også fremover har et stærkt skandinavisk luftfartsselskab, siger han til Altinget.dk.

FAKTA: Sådan lød Bjarne Corydons SMS:
Kære Helge. Vil du ringe til mig hurtigst muligt? Det er helt afgørende for selskabets overlevelse, at det danske personale nu følger alle andre i SAS. Ellers er risikoen for et sammenbrud stadig helt overhængende. Det vil være tragisk - ikke mindst i lyset af hvad vi fra dansk side har gjort for overhovedet at skabe denne mulighed i samarbejde med de andre stater og meget skeptiske banker. MVH Bjarne Corydon.