Lyt til artiklen

»Hun kan sælge sand i Sahara.«

»Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops - også i statsministeriet.«

Christina Krzyrosiak Hansen (S) er blevet rost til skyerne, efter hun vandt kampen om borgmesterposten i Holbæk og som blot 24-årig bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde. Men det er ikke al opmærksomheden, som den nyudnævnte borgmester er lige glad for. Christina Krzyrosiak Hansen må nemlig igen og igen svare på et bestemt spørgsmål, og det irriterer hende faktisk.

»Jeg er blevet spurgt rigtig mange gange. 24 år - er det ikke lidt ungt? Det er klart, det er den kritik, jeg bliver mødt mest af, men også den kritik, der gør mig mest vred. Ligesom alle andre mener jeg jo, at man skal blive målt på sine resultater, og hvad man kan få igennem, sin evne til at indgå kompromisser og samle flertal. Det er det, man skal blive målt på,« sagde Christina Krzyrosiak Hansen i programmet Hvem er du! på TV Øst tilbage i juni, hvor hun stadig kun var borgmesterkandidat.

Hun fortalte, at det især irriterede hende, at hun havde svært ved at overbevise dem, der mente, at hendes alder var et problem, idet hun jo ikke kan lave om på den.

Efter valgsejren stillede TV Øst hende igen spørgsmålet og ville høre, om det ikke var en stor udfordring for Christina Krzyrosiak Hansen at påtage sig ansvaret som Holbæks borgmester grundet hendes unge alder. Denne gang svarede S-kometen mere afvigende på spørgsmålet.

»Jeg tror, at uanset hvem, der var blevet borgmester, ville vedkommende have rigtig meget at lære. Jeg havde aldrig stillet op og var aldrig blevet stillet op af Socialdemokraterne, hvis jeg ikke var klar,« sagde Christina Krzyrosiak Hansen til den lokale tv-station efter at borgmesterkæden var i hus.

I TV Østs portræt af Christina Krzyrosiak Hansen fra juni påpeger hun derimod, at den unge alder kan være en fordel, idet hun kan blive ansigtet på forandring i Holbæk Kommune. Hun er sig også meget bevidst om, at hun som succesfuld, ung politiker er et forbillede for andre unge, der drømmer om en politisk karriere.

Christina Krzyrosiak Hansen er ny borgmester i Holbæk Kommune.
Christina Krzyrosiak Hansen er ny borgmester i Holbæk Kommune. Foto: Claus Bech
Vis mere

Christina Krzyrosiak Hansen er selv strøget til tops i Holbæk Kommune på noget nær rekordtid, og det er kun begyndelsen, spår politisk kommentator og chefredaktør i Jysk Fynske Medier, Troels Mylenberg, som var dybt imponeret over, hvor selvsikker og overbevisende hun optrådte på trappen foran Holbæk Rådhus, da hun for første gang mødte pressen med sin nye titel som borgmester.

»Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops - også i statsministeriet,« sagde Troels Mylenberg til BT.

Også Christina Krzyrosiak Hansens partifæller i Holbæk er dybt imponerede over deres nyvalgte borgmester.

»Hun kan sælge sand i Sahara. Du er ikke i tvivl om, hvad hun kan, og hvad hun vil. Hun har en klæbehjerne, som gør, at hun kan huske tal og alt muligt andet. Du kan ikke slå hende ud på fakta,« siger Erik Just Pedersen, som er formand for Holbæk-kredsen, der danner ramme for alle partimedlemmerne i Socialdemokratiet i Holbæk Kommune, til Ritzau.

Har I aldrig tænkt på, at hun er ung?

»Jo, selvfølgelig har vi det. Det ligger jo hele tiden i baggrunden, når man ser hende og kender hendes alder. Man er meget forbavset over, når man snakket med hende, at hun er så ung,« siger Erik Just Pedersen.

Christina Krzyrosiak Hansen overtager titlen som Danmarks yngste borgmester nogensinde fra Venstrepolitikeren Michael Aastrup Jensen, der i dag sidder i Folketinget. Han blev som 25-årig valgt som borgmester i Randers Kommune i 2001.