Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach drøftede med sine embedsfolk, om rejsereglerne skulle med i GGGI-redegørelse, men det blev afvist af det embedsværk, der på det tidspunkt vidste, at ministeren havde vildledt Folketinget om det.

Christian Friis Bach (R) fortæller til Jyllands-Posten, at embedsmænd i Udenrigsministeriet afviste at undersøge fakta omkring rejsereglerne i den skandaleramte klimaorganisation Global Green Growth Institute (GGGI), da sagen blev drøftet i ministeriet fredag i sidste uge - fire dage før kommunalvalget.

Den tidligere udviklingsminister trådte torsdag tilbage, fordi han fejlagtigt har sagt til Folketinget, at han ikke kendte til rejsereglerne i GGGI, og fordi oplysningen om, at han kendte til reglerne, først kom frem dagen efter kommunalvalget, selv om ministeriet ifølge avisens oplysninger vidste det allerede den 6. november.

Mødet, der foregik fredag i sidste uge, havde ud over Christian Friis Bach deltagelse af det hold af embedsmænd, der skulle udarbejde en redegørelse om, hvordan ministeriet har håndteret den kritik af GGGI, som den sydkoreanske rigsrevision har påpeget.

Ifølge Christian Friis Bach frarådede embedsmændene at tage ministeriets oplysninger om rejsereglerne med i redegørelsen.

»Rejsereglerne kommer lige op til diskussion. Der er en, der siger: ”skal rejsereglerne være omfattet af redegørelsen?” Vi diskuterer det lidt. Så får jeg den vejledning, at det skal de ikke,« siger Christian Friis Bach.

Den udtalelse er kontroversiel, fordi nogle i Udenrigsministeriet ifølge Jyllands-Postens oplysninger på det tidspunkt vidste, at Christian Friis Bach havde været med til at godkende rejsereglerne på et GGGI-bestyrelsesmøde i maj 2012 – stik mod, hvad ministeren havde oplyst til Folketinget.

Embedsmændene begrundede ifølge Friis Bach deres vejledning med, at redegørelsen blev lovet på et samråd, der handlede om en kritisk rigsrevisionsrapport fra Sydkorea, og derfor skulle redegørelsen kun omhandle ministeriets viden om denne rapport, lød rådet.

Ulrik Vestergaard Knudsen er departementschef i Udenrigsministeriet. Han vil ifølge Jyllands-Posten ikke svare på spørgsmål, før en intern undersøgelse af forløbet er afsluttet.

Venstre ser frem til svar på, om de kontroversielle oplysninger bevidst blev tilbageholdt til efter kommunalvalget.

»Det er klart, at med timingen så bliver man også bekymret for, at der skulle være et politisk motiv. Alene det, at man kan rejse sådan en mistanke, er en alvorlig sag. Vi taler om Danmark. Ikke Sicilien, vel?,«

siger udenrigsordfører Søren Pind (V) til Jyllands-Posten.