Rød plan dømt til fiasko

Ayslansøgerne skal ud af centrene, børnene skal i skole og forældrene i arbejde.

Det står der i regeringsgrundlaget og om otte dage går de sidste forhandlinger i gang med primært Enhedslisten om, hvordan det skal foregå.

Men taler man med en erfaren leder af et asylcenter, bliver det meget svært at leve op til den ambition.

- De sidste 20 år har vi haft 10.000 asylansøgere igennem  vores center. Og jeg må sige, at det nok kun er 20 af de 10.000, der var i stand til at arbejde. Højst 30.  Og det passer også med tallene for landet generelt i Udlændingestyrelsen. Max 1 pct. kan forventes at komme i arbejde, siger Thorkild Poulsen, mangeårig leder af asylcenter Brovst i Jammerbugt kommune.

Fordi det er et kommunalt center, har han mulighed for at gå længere end Røde Kors centrene mht. at integrere asylansøgerne i lokalsamfundet. Børnene går i lokale skoler og de voksne på VUC. Og han har kig på en tidligere offentlig bygning, hvor han kan udsluse 90 asylansøgere, der kan bo sammen.

- De har stort behov for at være sammen. Der er ikke ret mange, der bare kan bo i en almindelig lejlighed. børnene har også brug for særlig hjælp i skolen. det er jo folkk med svære psykiske traumer, der er tale om, siger Thorkild Poulsen.

Socialdemokraternes fungerende  integrationsordfører Trine Bramsen anerkender, at meget få kan forventes at komme i arbejde.

- Men det er heller ikke det vigtigste for os, at asylansøgerne kommer til at bidrage til samfundet. Det vigtigste er, at de ikke rejser herfra mere skadede psykisk end de kom hertil. Og man tager altså skade af at sidde mere end et år i et asylcenter. Det siger eksperter, der har undersøgt det, siger hun.

- Vi ved også godt, at mange asylansøgere har behov for at være sammen og bevare deres netværk. Derfor planlægger vi tre modeller for, hvordan de kan komme ud i samfundet. I den ene bor de sammen i en form som et olle-koller, hvor de kan hjælpes ad, men hvor de også kan lukke døren. I en anden sættes de ud i udpegede lejligheder i bestemte områder. Og i en tredje model kan de helt selv finde en bolig ligesom alle andre. Mange er meget psykisk skadede. Men der findes også ressourcestærke personer, som vil have rigtig godt af at komme i gang med et arbejde, siger Trine Bramsen.