Komikeren Amin Jensen bliver kaldt landsforræder, fordi han stiller op til kommunalvalget for Nationalpartiet

Det har været en noget chokerende oplevelse for den ellers omgængelige komiker Amin Jensen at gå ind i politik.

»Føj for satan dit lede fede møgsvin til mega landsforræder..... Jeg håber du dør !!!« hedder det i en direkte besked til Amin Jensen på Facebook messenger en ellers fredelig dag i valgkampen.

Han er opstillet til byrådet i Hvidovre ved kommunalvalget 21. november for Nationalpartiet.

Nationalpartiets formand hedder Kashif Ahmad. Mange betragter partiet som et indvandrerparti, og det trækker lange spor i Amin Jensens indbakke og på hans profiler på sociale medier.

»Jeg opfatter det sådan, at jeg bliver truet på livet. Der er nogen, der ønsker mig død,« siger Amin Jensen.

»Jeg ved ikke, om jeg er bange. Men det er da ubehageligt, det skaber utryghed,« siger han.

Amin Jensen er et 'stort brød' og en sjov mand, men han har også kone og tre døtre, og han synes ikke, at der er noget som helst sjovt ved trusler.

»Jeg har jo også børn, og det er ikke rart at blive truet af en eller anden mulig psykopat. Og når jeg bliver truet, må jeg ingenting gøre. Jeg må ikke engang eje en peberspray. Jeg synes egentlig, jeg har ret til beskyttelse,« siger han.

»Jeg har også fået fem-seks andre henvendelser, hvor jeg "bare" bliver kaldt landsforræder. Det er onde kræfter, der kan få gode folk til at afholde sig fra at stille op i politik. Der er også nogle, der skriver, at jeg skal holde mig fra politik - skomager bliv ved din læst og den slags. Mange bliver åbenbart provokeret af, at jeg er kendt og stiller op.«

Amin Jensen har meldt sagen til politiet, men har foreløbig kun fået en kvittering for anmeldelsen.

»Politiet siger, de ikke har ressourcerne til at tage sig af det,« siger han.

Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen, der har siddet mange år i Københavns borgerrepræsentation, og nu er vikar i Folketinget, blev for nylig kaldt »bøsse, klovn og hykler« på Facebook, og det har fået anklagemyndigheden hos Københavns Politi til at tiltale en 28-årig mand fra København for »med hån, skældsord eller anden fornærmelig tale« at have overfaldet et medlem af Folketinget.

»Men der er også mange gange, politiet ikke har gjort noget. Og jeg er f.eks. blevet truet med at få brækket mine ben, og jeg er også blevet truet direkte på gaden. Antallet af trusler er helt klart steget, siden jeg startede i politik i 2005. Og det er et problem, fordi det kan holde gode folk væk fra at gå ind i politik,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Vagtchef ved Københavns Vestegns Politi Lars Jørgensen siger:

»Vi er meget på stikkerne, når det gælder folkevalgte og kommunalvalget. Men når nogen skriver til folk, at man »håber, de dør«, er det altså ikke det samme som, at man truer med at dræbe dem.«

Amin Jensen mener ikke desto mindre, at den hårde tone på sociale medier kan skræmme nogle fra at gå ind i politik.

»Vi skal jo have nogle nye ind i stedet for de gamle. Politiet prioriterer helt forkert,« siger Amin Jensen, der oprindeligt gik ind i politik, fordi han havde et skænderi med kommunen om et skilt, han havde sat op i sin have. Han kiggede på de forskellige partier, og blev mest tiltrukket af Nationalpartiet, som han ikke betragter som et indvandrerparti, men som et parti som alle andre.

»I Hvidovre snakker vi ikke race. Det er meget sjældent, der er noget der. Men lige så snart vi kommer ind i noget landsdækkende, så tror folk, det er et indvandrerparti, og så kommer de op i det røde felt, desværre. Så hvis der er noget, jeg har fundet ud af ved at gå ind i politik, så er det, at hvis folk tror, der ikke er racisme i Danmark, så tager de fejl. Racismen lever i bedste velgående og bliver værre og værre - desværre,« siger Amin Jensen.

Han er langt fra den eneste kandidat eller kommunalpolitiker, der oplever vold, trusler og hærværk.

Fire ud af ti lokalpolitikere beretter, at de har været udsat chikane. Og det er ikke blot drengestreger, der er tale om, viser en rundspørge blandt over 1.100 lokalpolitikere i Danmark, som Altinget har foretaget.

Ifølge rundspørgen foregår 65 procent af chikanen og truslerne pr. mail eller over telefon, men mange taler også om Facebook som et sted med en særligt hård tone.

15 procent af lokalpolitikerne, der i Altingets rundspørge svarer ja til at have oplevet chikane, er blevet opsøgt i eget hjem. 10 procent har oplevet hærværk på deres private adresse.

»Det er min opfattelse, at chikanen er stigende. Vi er i gang med en stor undersøgelse for at få sat tal på, og næste år kommer vi så med en vejledning til kommunalpolitikere om, hvordan de skal forholde sig og hvornår de skal politianmelde,« siger Solvej Schultz Jacobsen, sekretariatschef hos Kommunernes Landsforening.