DSB bruger kassen på at køre tog i forhold til konkurrenterne på det danske marked.

BT kan i dag offentliggøre en opgørelse fra Transportministeriet, der viser, at både DSB Fjern-og regionaltog samt DSB S-tog bruger over tre gange så meget per kørt kilometer end konkurrenten Arriva og lokalbanerne.

Helt præcis bruger DSB Fjern- og Regionaltog 166 kroner, mens DSB S-tog er fire kroner billigere. Til gengæld bruger Arriva kun 51 kroner per kørt kilometer.

De nye tal kommer samme dag som Folketinget skal behandle et lovforslag fra regeringen om at hjælpe kriseramte DSB med en statsgaranti, så statsbanerne kan få lov at låne otte milliarder over de næste to år. I forvejen har DSB en gæld på 17,55 milliarder kroner. 

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen mener omkostningsniveauet simpelthen er for højt hos DSB.

- DSB er overadministreret og det er derfor, at det koster så meget for dem at køre tog. Så spørgsmålet er derfor, om DSB fortsat skal have monopol på langt de fleste strækninger i Danmark, når de både er dyrere og kører med gammelt og dårligt fungerende materiel, siger Kim Christiansen.

  Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested er enig i, at der er behov for effektivisering, men han påpeger dog også, at statsejede DSB er nødt til at køre på strækninger uden ret mange kunder.

- DSB har nogle andre forhold at køre under, da de skal drive nogle strækninger, som ikke er særligt rentable. Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at der skal ryddes op og det er for dyrt. Der er helt sikkert muligheder for effektiviseringer, blandt andet har DSB afviklet det dyre eventyr i udlandet, siger han. 

Kim Christiansen er enig i, at DSB kører steder, som ikke er særligt rentable.

- Men de har sandelig også nogle af de mest rentable strækninger, som for eksempel Aarhus-København. I 2014 skal der forhandles nye kontrakter for DSBs kørsel. Her synes jeg man skal diskutere, om DSB skal give afkald på visse strækninger, som så skal udbydes. Det kunne for eksempel være Svendborg-Fredericia. Der er flere andre muligheder, siger han.

Trafikforsker fra RUC Per Homann Jespersen har svært ved at se DSB for alvor kan få konkurrence i Danmark, men derfor er det meget brugbart at sammenligne med de private aktører.

- I sin tid blev visse strækninger netop udliciteret til eksempelvis Arriva for netop at kunne bruge driften på disse ruter som benchmark til DSBs togdrift. Og derfor er det vigtigt, at Transportsministeriets embedsmænd kan bruge de andre aktøres driftstal til at presse DSB til  effektivisering, siger han og påpeger, at Arriva i øvrigt ejes af Deutsche Bahn, som har den tyske stat som ejer.

DSBs pressechef har ikke reageret på BTs henvendelse om den dyre drift.

Hvad mener du - Skal staten give en statsgaranti på 8 mia. kr. til DSB?

DELTAG I DEBATTEN HERUNDER