Der er ros til skatteministerens ønske om at lette skatten for folk i arbejde. Men Cepos og AE-raadet er uenige om, hvordan det skal gøres.

SFs skatteminister Thor Möger Pedersen får ros fra usædvanlig kant, efter at han har slået fast, at en kommende skattereform skal tilgodese folk i arbejde fremfor kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og studerende.

Det er et budskab, som den liberale tænketank Cepos ifølge b.dk er glad for at høre.

- Det er en god melding fra SF. Og jeg vil gerne rose Thor Möger Pedersen for, at han siger, at det er det arbejdende folk, der skal have skattelettelser, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, til b.dk.

Han mener samtidig, at det er vigtigt, at regeringen fokuserer på sin ambition om, at en skattereform skal øge arbejdsudbuddet.

- Min anbefaling til regeringen er, at man sænker skatten der, hvor det giver mest arbejdsudbud for pengene. Og det vil være, hvis man sænker topskatte-satsen. Det er også den, der er afgørende for, om vi kan tiltrække højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, siger Mads Lundby Hansen.

Men det vil jo gavne de mest velhavende. Så det hænger da dårligt sammen med regeringens mål om, at en skattereform også skal være socialt afbalanceret?

- Vi er blandt de to mest lige lande i verden, og hvis du letter på topskatten, vil det stort set ikke rykke ved det, siger Mads Lundby Hansen.

Han understreger, at en lettelse af topskatte-satsen er betydelig mere effektivt end et højere beskæftigelsesfradrag, når det gælder om at skaffe mere arbejdskraft. Og han fraråder regeringen at røre ved bundskatten, fordi den også betales af folk på overførselsindkomst.

- Vi har nogle af verdens højeste overførselsindkomster og dem gør man de facto større, hvis man letter bundskatten, siger Mads Lundby Hansen.

Også i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-raadet) mener direktør Lars Andersen, at regeringen bør afholde sig fra at lette bundskatten. Fordi det vil være meget dyrt, da den gives til alle. Til gengæld er han varm fortaler for et højere beskæftigelsesfradrag.

- Politikerne bør sætte målrettet ind på to områder, når de skal lave en skattereform. De bør hæve beskæftigelsesfradraget, fordi det især gavner de lavestlønnede. Og de bør skrue på selve grænsen for, hvornår der skal betales topskat, siger Lars Andersen.

Han mener, det er vigtigt at hæve topskattegrænsen fremfor at sænke topskatte-satsen.

- Ved at hæve grænsen reducerer du antallet af personer, der betaler topskat. Det vil gavne mange af samfundets kernetropper, som er faglærte eller har en mellemlang uddannelse. Og det kan få stor betydning for, om de f.eks. vælger at arbejde deltid eller fuldtid, siger Lars Andersen.

Hvis man vil øge incitamentet til at arbejde for de lavestlønnede mener han desuden, at der kan være behov for at tænke nyt.

- Måske bør man indrette beskæftigelsesfradraget i forhold til, hvor mange børn folk har. Det har betydning for kontanthjælpen og det er en af grundene til, at vi ser de her eksempler, hvor det ikke kan betale sig for folk at tage et arbejde, siger Lars Andersen.