Lyt til artiklen

Tænktetankens cheføkonom kalder SF-formandens udmelding »fornuftig.« Men den skulle være kommet fra den borgerlige regering for ti år siden, lyder det.

Det er sød musik i ørerne hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos, at SF-formand Villy Søvndal i dagens Berlingske melder ud, at den offentlige sektor ikke kommer til at fylde mere i fremtiden - selv når den økonomiske krise engang er forbi.

- Det er en fornuftig melding fra Søvndal og også overraskende, når man erindrer, hvad SF tidligere har sagt om den offentlige sektor. Forhåbentlig er der tale om et paradigmeskift på Christiansborg, så dagsordenen ikke længere handler om at tilføre flere penge til verdens største offentlige sektor, men i stedet handler om at prioritere og effektivisere, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Han mener nemlig, at en sådan udmelding kommer ti år for sent.

- Denne her udmelding burde være kommet tilbage i 2002, da den borgerlige regering tiltrådte. Siden da er der tilført cirka 80 milliarder kroner til den offentlige sektor, og det er jo ikke noget, der har givet udtryk ved, at danskerne føler, at den offentlige service er blevet bedre, siger Mads Lundby Hansen.

I Cepos håber man nu, at der på Christiansborg vil blive gjort alvor af udmeldingen fra SF-formanden, og at man vil fortsætte med nulvækst i det offentlige forbrug frem mod 2020.

- I stedet for tilførsel af flere penge kan regeringen forbedre den offentlige service ved at udlicitere flere opgaver til private virksomheder, skære ned på administration og generelt omprioritere, siger Mads Lundby Hansen.

Udmeldingen fra Søvndal, som kommer en lille uge før partiets landsmøde i den kommende weekend, vækker dog ikke udelt begejstring i baglandet.

- Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen til Berlingske.