Omridset af fremtidens Venstre tegner sig nu, hvor gruppeformand Søren Gade forlader Folketinget til fordel for EU-Parlamentet i Bruxelles.

Finansminister Kristian Jensen står til at blive formand, hvis Lars Løkke taber næste valg og må gå af. Og så venter kampen om hvem, der skal være hans næstformand.

Lars Løkke truede i 2014 sin næstformand Kristian Jensen med, at Søren Gade ville stille op mod ham i et formandsvalg, der aldrig blev til noget, og siden har Søren Gade været et bud på formandsposten i Venstre, selv om det det seneste år har været temmelig usandsynligt, han ville stille op.

Alligevel fjerner hans afgang til Bruxelles endnu en forhindring på vejen til, at Kristian Jensen kan blive Venstres næste formand. Som meningsmålingerne tegner nu, kan det ske om et års tid, nemlig hvis blå blok taber næste valg, og Lars Løkke går af som formand for Venstre.

BT har talt med en række toppolitikere og rådgivere i Venstre om, hvordan magtforholdene vil tegne sig i det nye Vensrre under Kristian Jensens ledelse, og ikke mindst hvem, der står forrest i køen til at overtage Kristian Jensens rolle som næstformand, og dermed måske en dag selv blive formand.

Og her peger en række helt centrale kilder i partiet på den 34-årige minister for offentlig innovation Sophie Løhde, som i går var i front i et af regeringens vigtige projekter - udflytning af offentlige arbejdspladser.

Pressemøde i Statsministeriet med Statsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for offentlig innovation Sophie Løhde, som onsdag præsenterede "Bedre balance II - statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder"
Pressemøde i Statsministeriet med Statsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for offentlig innovation Sophie Løhde, som onsdag præsenterede "Bedre balance II - statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder" Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dele af Venstre har ifølge BT's oplysninger overvejet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, men hun vurderes nu at have dårligere chancer end Sophie Løhde. Vurderingen i V-ledelsen er, at hun er et virkeligt trumfkort i sin nuværende position, men at hun ikke er stærk nok på andre politikområder, som f.eks. den økonomiske politik, til at bestride rollen som næstformand. Et par uheldige sager om barnebrude og udsending af syge flygtninge imod reglerne, trækker også ned.

»Alt peger på Sophie Løhde. Det er også en fordel at hun er fra den gamle Løkke-fløj og at hun er kvinde. Der er ikke andre muligheder,« siger en rådgiver for en Venstre-minister, som ønsker at være anonym.

En anden anonym Venstre-minister siger:

»Inger Støjberg er en rigtig god udlændingeminister, men hendes fokus er for snævert til at blive næstformand.«

Radio 24Syvs politiske kommentator Jarl Cordua, der er særligt godt inde i Venstre-forhold, forklarer, at netop næstformandsemnet har været diskuteret flittigt det sidste halvandet års tid.

»På Venstres landsmøde i 2016 talte man næsten ikke om andet i korridorerne, end hvem, der skulle være ny næstformand. Og mange talte især om, hvordan man skulle undgå Inger Støjberg.«

Innovationsminister Sophie Løhde (V). /ritzau/Philip Davali.
Innovationsminister Sophie Løhde (V). /ritzau/Philip Davali. Foto: Philip Davali
Vis mere

Som kun 18-årig blev Sophie Løhde valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem med 1.811 personlige stemmer. Hun har siddet i Folketinget siden 2007, blev sundheds- og ældreminister i 2015 og innovationsminister i 2016. Her har hun haft ansvaret for at finde ud af, hvordan den offentlige sektor kan køre længere på literen, et vigtigt omdrejningspunkt i Venstres politik. Hendes ministerium befinder sig fysisk i Finansinisteriet, men ifølge BTs oplysninger render hun og Kristian Jensen ikke hinanden på dørene.

Alligevel er hun altså bedste bud på en ny næstformand. Hun var på Lars Løkkes side i formandsopgøret i 2014, men det taler til hendes fordel, for så vil begge fløje i partiet føle sig tilgodeset.

Andre af Kristian Jensens støtter fra dengang kan dog forvente at få mere fart på karrieren med Kristian Jensen som formand. Det gælder især skatteminister Karsten Lauritzen, som var en central Jensen-støtte dengang, og som siden har klaret sig virkelig godt på den udsatte post. I betragtning af hvor mange problemer, der har været og er i SKAT, er 34-årige Karsten Lauritzen overraskende populær. Ifølge kilder skyldes det bl.a. hans evne til at kommunikere med de andre partier, især DF og Socialdemokratiet, på enkonstruktiv måde.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby, 37, vil også få en frentrædende position. Hun havde et tæt samarbejde med Kristian Jensen dengang han var gruppeformand og hun var politisk ordfører fra 2011-14.

En central frontkæmper for Lars Løkke i formandsopgøret, den 41-årige beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der ellers har ligget i krig med Kristian Jensen siden de sloges om at blive formand for Venstres Ungdom, har ifølge BTs oplysninger også skiftet til og er begyndt at snakke med Kristian Jensen på mere fortrolig fod.

Den eneste anden mulighed som ny næstformand, er politisk ordfører Jacob Ellemann-Jensen, 44. Han er dygtig og ambitiøs, og kunne også være et formandsbud senere, hvis blå blok vinder næste valg, og Lars Løkke får endnu en regeringsperiode.