Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og forfatteren Carsten Jensen er røget i infight. I et debatindlæg i Politiken langer forfatteren ud efter danske, unge soldater. De er »eventyrlystne«, og Forsvaret vil få svært ved at rekruttere nye soldater, hvis ikke der er en krig i gang, hvor de unge »uden alt for store personlige risici kan skyde løs på dårligt udrustede« modstandere.

Det fik forsvarsministeren til at spidse pennen og fare i flæsket på Carsten Jensen. I Politiken onsdag siger han lige ud, at forfatteren skal skamme sig.

»De har sat det mest dyrebare - deres liv - på spil, for at andre kan få muligheden for et bedre liv. At soldaterne og deres pårørende så skal læse Carsten Jensen nedgøre soldaterne, er helt utilstedeligt, og Carsten Jensen burde ganske enkelt skamme sig,« skiver Wammen.

Men det er bare et udtryk for, at forsvarsministeren - ligesom andre danske politikere - kvæler debatten under dække af at tage hensyn til de pårørende, mener forfatteren.

»Danske politikere ønsker ikke tage debatten om Afghanistan. De fleste er for uvidende til overhovedet at stille op. Så lader de sig fodre af embedsmændene med ofte forfalskede statistikker om antallet af piger i skole, og længere kommer man ikke. Eller også får vi den med hensynet til de pårørende til de faldne, som lægger låg på enhver diskussion. Hvis man sætter spørgsmålstegn ved en krig, der på enhver måde har været en fejltagelse, bliver man fremstillet som enten børnehader eller kyniker. Jeg er ingen af delene. Jeg ønsker en debat på grundlag af kendsgerninger i stedet for ønskedrømme,« siger Carsten Jensen til bt.dk.

De stiller ikke op
Nicolai Wammen skriver i sit debatindlæg, at Carsten Jensen bør gå efter dem, der tager beslutningerne, i stedet for at rette skytset mod soldaterne. Men det er svært, når forsvarsministre af skiftende farve ikke stiller op, er svaret fra Carsten Jensen.

»Jeg har deltaget i debatten om Afghanistan-krigen siden mit besøg hos soldaterne i Helmand i 2009. Lige siden denne øjenåbner, der overbeviste mig om, at vi gjorde meget lidt for at forbedre befolkningens vilkår, har jeg kritiseret beslutningstagerne, både blandt politikerne og i militæret. Problemet er bare, at de kun yderst sjældent svarer. Ingen forsvarsminister i den nuværende regering har villet stille op til en kritisk debat. I stedet sender de altid udviklingsministeren, som om det drejede sig om ulandshjælp og ikke en krig. Politikerne har succesfuldt kvalt debatten om krigen, og forsvarschef Peter Bartram har endog udtalt, at vi ikke har brug for en evaluering,« siger Carsten Jensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nicolai Wammen.