Kontanthjælpsmodtageren Carina, som Özlem Cekic og Joachim B. Olsen i går, modtager hver måned 9.800 kr. efter skat. Dertil kommer flere andre ydelser.
Kontanthjælpsmodtageren Carina, som Özlem Cekic og Joachim B. Olsen i går, modtager hver måned 9.800 kr. efter skat. Dertil kommer flere andre ydelser. Foto: Keld Navntoft

SFs Özlem Cekic måtte undskylde mange gange, da det viste sig, at hendes eksempel på 'en fattig dansker' alligevel ikke var så fattig.

Men havde SFs case - den 36-årige Carina på kontanthjælp - ikke haft et hjemmeboende barn, ville det have set ganske anderledes ud.

For kontanthjælpsmodtagere, der ikke har et hjemmeboende barn, får væsentligt mindre udbetalt end de, der har et barn boende.

Det viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget.  

For kontanthjælpsmodtageren med barn er indkomsten efter skat på 13.639 kr.
For kontanthjælpsmodtageren uden barn er indkomsten efter skat på 8.101 kr.
Eller en difference på 5.538 kr.

Indkomsten består af både kontanthjælp og anslået boligsikring. Og for den enlige med et hjemmeboende barn er børnepenge desuden medregnet i indkomsten.

LÆS OGSÅ:
Joachim B Olsen og Özlem Cecik på besøg hos fattig familie ny


LÆS OGSÅ:
Statsminister Helle Thorning i samråd


I Carinas tilfælde ville et sådan regnestykke se således ud:

Hendes budget i dag:
Indtægter:
Kontanthjælp: 9.800 kr.
Boligsikring: 3.019 kr.
Børnepenge: 2.908 kr.

I alt: 15.728 kr.

Havde Carina ikke haft et hjemmeboende barn, ville hendes budget se nogenlunde således ud:
Indtægter:
Kontanthjælp: ca. 8.000 kr.
Boligsikring: ca. 915 kr.
Børnepenge: 0 kr.

I alt: ca. 8.915 kr.

Differencen mellem de to budgetter:

15.728 - 8.915 = ca. 6.800 kr. (tallet er anslået og skal tages med forbehold)

Grethe har kun 85. kr.
TV2 Nyhederne fortalte i går historien om Grethe Sommer fra Emdrup ved København. Selvom hun får kontanthjælp - ligesom Carina - føler hun sig fattig. Hun får nemlig en del mindre, eftersom hun ikke har et hjemmeboende barn. 

Grethe Sommer lider af leddegigt og kol og har været på kontanthjælp i tre år. Hendes indtægter er så lave, at hun hver måned har kun har et overskud på 85 kr., udgifterne er betalt.

LÆS OGSÅ:
ny


Hun får kontanthjælp på 7.815 kr. samt boligsikring på 654 kr. Det giver i alt en indtægt på 8.469 kr. Huslejen er på 7.225 kr. inklusiv el, vand og gas. De andre udgifter udgør 1.159 - altså månedlige udgifter for i alt 8.384 kr. .

- Min kontanthjælp rækker sgu ikke. Jeg kan ikke engang lægge 100 kr. til side. Jeg er fattig. Nu har jeg været fattig i et halvt år, og jeg er ved at være træt af det, siger Grethe Sommer til TV2 Nyhederne.

HVAD MENER DU? ER DET I VIRKELIGHEDEN ENLIGE UDEN BØRN DER ER DE VIRKELIG FATTIGE I DANMARK ELLER ER BØRNEFAMILIER HÅRDEST RAMT?
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.