Det nye forbud mod butikker på mere end 2.000 kvadratmeter i mindre byer er forfejlet og naivt, lyder det fra kritikerne, Venstre og Dansk Supermarked. De små købmænd er til gengæld tilfredse.

De hensygnende bymidter i de danske købstæder får en hjælpende hånd med den nye planlov, der sætter en stopper for byggeriet af forretninger på over 2.000 kvadratmeter i de mellemstore byer.

Lovforslaget fra regeringen, Enhedslisten og Konservative bliver mødt med begejstring blandt de mindre handlende, men der er også hård kritik fra blandt andre Venstre og detailgiganten Dansk Supermarked.

Venstres landdistriktsordfører, Birgitte Josefsen, kalder det naivt at tro, at forbuddet mod store butikker vil redde de små butikker. Tværtimod, mener hun.

- Kunderne i landdistrikterne vil gerne bevare de små butikker, men de vil også gerne have det udvalg, som de større forretninger tilbyder. Hvis de ikke kan få det i lokalområdet, kører de gerne langt, og når de alligevel er på farten, køber de stort ind. Det går ud over de lokale butikker, siger hun og nævner Nordjylland, hvor hun selv er valgt, som eksempel.

- Med den nye lov må der ikke bygges store detailbutikker mellem Aalborg og Skagen. Kunderne i Vendsyssel bliver nødt til at køre til Aalborg, hvor de fylder bilen med varer. Det er præcis den samme effekt, som man oplever med grænsehandel, siger Birgitte Josefsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) er der til gengæld jubel over den nye aftale. Foreningens administrerende direktør, John Wagner, er overbevist om, at planloven vil være et stort plus for butikslivet i købstæderne og de mindre byer.

- Store udvalgsvarebutikker ved indfaldsvejene suger saft og kraft ud af vore bymidter og er i øvrigt sjældent en særlig køn overgang mellem landskab og by. Hvis vi skal bevare vore købstadsmiljøer og dagligvarebutikker i landdistrikterne, har vi i det hele taget brug for offensive detailhandelsbestemmelser i planloven, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Dansk Supermarked, der blandt andet ejer supermarkedskæderne Bilka og Føtex, skyder lovforslaget ved siden af. Det er ikke kun de store butikkers skyld, at de små butikker har det svært, erklærer juridisk direktør Henrik Kirketerp.

- Man har givet de store butikker skyld for meget, men det er ikke kun Bilka, der er hård ved købmændene. Det er i høj grad discountforretningerne, der har overhalet dem bagfra, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

- Der er ikke er kommet ret mange nye Bilkaer, siden den tidligere regering liberaliserede planloven. Selv med en liberal planlov er det ikke løbet løbsk, påpeger han.

Henrik Kirketerp tvivler på, at planlovens nye bestemmelser vil opfylde politikernes ønske om at beskytte handelslivet i bymidterne.

- Kunderne skal nok søge hen i de butikker, hvor de gerne vil handle, og hvor de får de bedste tilbud, om det så er i de større byer eller på internettet, siger direktøren.

Dansk Supermarked ejer 17 Bilka-varehuse og 88 Føtex-butikker på landsplan.