De Konservative slikker sårene efter sommerens burkaballade, vurderer politisk ordfører Henriette Kjær oven på vælgerlussing i måling. Hun tror på fremgang.

Et år efter skiftedagen i toppen af Det Konservative Folkeparti, er partiets vælgertilslutning rekordlav. Og i søndagens Catinét-måling for Ritzau er partiet helt nede på ni procent mod 10,4 procent ved valget i 2007.

Politisk ordfører, Henriette Kjær, kæder nedturen sammen med eftersommerens burkaballade.

- Det har været en forvirrende omgang, som vi ikke er sluppet godt fra. Det tror jeg, at vælgerne straffer os for, siger hun.

Sidst på sommeren foreslog partiets integrationsordfører, Naser Khader, et forbud imod burkaer i det offentlige rum. Han havde fuld opbakning fra partiledelsen, men forslaget led skibbrud i regeringen, og det konservative bagland var stærkt skeptisk.

Henriette Kjær tror dog fortsat på fremgang. Ambitionen er at hæve niveauet med "nogen procent". Og helst inden næste valg.

- Det er der gode muligheder for. Vi skal ikke lave fodfejl, men nu er der kommet en ny ledelse, der skal finde fodslaget, og så er jeg sikker på, at vi nok skal få løftet niveauet, siger hun og henviser samtidig til, at partiet i andre målinger ligger bedre.

Da Lene Espersen overtog formandsposten i efteråret 2008 var det med omverdenens og baglandets klare forventning om fremgang fra de 10 procent, som partiet lå stabilt på under forgængeren Bendt Bendtsen - lidt for stabilt efter kritikernes opfattelse. Men efter formandsskiftet har niveauet ikke afgørende bevæget sig opad og er lige nu nede på det laveste niveau siden da.

I søndagens meningsmåling står oppositionen til sejr med 89 mandater mod 86 mandater til VKO-blokken.

/ritzau/