Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V). Socialdemokraterne eller Venstre. Rød eller blå. I morgen afgøres skæbnevalget.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev valget 27. maj, gjorde hun det til et valg mellem hende og V-formand Lars Løkke Rasmussen. Siden da har de to statsministerkandidater kæmpet en indædt kamp om vælgernes gunst. Alt er på spil. Hvem er inde, hvem er ude, hvem får tæv, hvem trækker sig ud som vinder. I morgen skal slaget stå.

»Helle Thorning-Schmidt har udvist en enorm disciplin, og han har udvist en enorm kompetence ved at være stærk i kortene. Fordelen for hende er, at hendes budskaber står klarere. Det store spørgsmål er så, om vi vælger det lidt rodede, men kompetente udtryk, som Lars Løkke Rasmussen repræsenterer,« siger BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup.

De sidste kræfter

Efter tre ugers intens valgkamp skal de 10 partiledere nu finde de sidste kræfter frem, give de mange frivillige endnu en peptalk og - måske - lancere den sidste trumf, der sikrer magten, overlevelsen eller det hæderlige resultat ved morgendagens folketingsvalg. BT har spurgt de 10 partier, hvad de vil gøre i det sidste døgn, inden de første krydser sættes landet over - og Søs Marie Serup fortæller, hvad partilederne bør gøre på dagen før dagen.

Titelholderen
Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Socialdemokraterne - Helle Thorning-Schmidt, statsminister.

Transportminister Magnus Heunicke siger:
Sidste dag: Nu er alle valgets mange budskaber kogt ind til en maggi-terning: Skal vi fortsætte på vores kurs eller lade det være op til Lars Løkkes nulvækst? Det budskab er centralt for os, der står for velfærd.

Det har været godt: At vi modbeviste alle de orakler og kommentatorer, der dømte os ude på forhånd. Det er tæt, og valget bliver en gyser.

Fortryder: Ikke rigtigt. Og hvis det var, ville det alligevel være for sent. Nu er det op til vælgerne.

Søs Marie Serups analyse: Det store regeringsparti skal holde fast i sin styrkeposition på udlændinge, men samtidig have fat i tvivlerne på velfærdsområdet, hvor der er et stort potentiale.

Udfordreren
Foto: Uffe Weng
Vis mere

Venstre - Lars Løkke Rasmussen, partileder.

Inger Støjberg, politisk ordfører, siger:

Det gør vi i dag: Vi er aktive på annoncefronten og i de debatter, der opstår. Vi vil også være aktive helt til valgstederne lukker i morgen. Og så vil vi tilbagevise fejlagtige påstande.

Det har været godt: Det er blevet klart, at der er stor forskel på, hvilke regering man vælger. Og jeg synes, at vi har kørt en meget sober og saglig kampagne.

Det har været skidt: Den mudderkastning som vi har set fra S: Det lugter af desperation.

Søs Marie Serups analyse: Venstres es har før været og vil igen være skattetryk og udlændinge samt uenighederne mellem Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

Den bløde liberale
Foto: Uffe Weng
Vis mere

Det Radikale Venstre - Morten Østergaard, formand.

Det gør vi i dag: Mit centrale budskab er, at regningen for fremtidens velfærd ikke skal sendes til de fattige ude i verden eller hjemme i Danmark.

Det har været godt: Jeg er stolt af at vi har været en klar røst der har sagt nej til, at valgkampen skulle føres som en rituel stammedans ovenpå triste flygtningeskæbner.

Det har været skidt: Jeg ærgrer mig over, at det har været småt med vores evner til at skabe debat på klima- og miljøområdet, for der har vi mange gode forslag.

Søs Marie Serups analyse: Deres ønske om et mere menneskeligt ansigt på udlændingepolitikken har de for sig selv og det skal de blive ved med.

Det sikre kort
Foto: Uffe Weng
Vis mere

Dansk Folkeparti - Kristian Thulesen Dahl, partileder:

Det gør vi i dag: Danskerne skal se, at vi er til stede, men vi kommer ikke med nye budskaber.

Det har været godt: Vores parti er i højere grad blevet en bevægelse, et rigtigt folkeparti. Mange af de medlemmer vi har fået de sidste 3-4 år har gjort os meget mere synlige i denne valgkamp.

Det har været skidt: Et par kandidater synes de skulle ud og slå til søren for at blive kendte. Jeg er ked af at nævne dem her, for så hjælper jeg dem.

Søs Marie Serups analyse: Den eneste partileder med en troværdighed så høj, at han bare skal være sig selv. Han kan nøjes med at sige ‘I kan regne med mig’.

Miljøets forkæmper

SF - Pia Olsen Dyhr, formand:

Det gør vi i dag: Mit budskab i valgkampens sidste døgn vil gå på luftforurening. Så jeg kommer også til at bruge meget tid på de sociale medier og svare på deres spørgsmål.

Det har været godt: Jeg har fornemmet en ekstrem gejst i SF’s bagland, selv om det var tumultarisk, da vi trådte ud af regeringen.

Det har været skidt: Jeg er lidt for pæn, fordi jeg ikke afbryder meget i de store debatter.Det betyder, at jeg ikke får lige så meget taletid som nogen af de andre.

Søs Marie Serups analyse: De har brug for at vise, at de er rigtigt røde samt grønne. Fordelingspolitik og den grønne profil er deres sidste esser.

Den desperate
Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Det Konservative Folkeparti - Søren Pape Poulsen, formand:

Mai Mercado, politisk ordfører siger:

Det gør vi i dag: Vi sætter fokus på at skabe arbejdspladser ved at lette virksomhedernes vilkår. I det hele taget vækst, jobskabelse og virksomhedernes muligheder.

Det har været godt: Jeg er særligt tilfreds med, at det er lykkedes os at tale så meget vækst og jobskabelse.

Det har været skidt: Jeg fortryder ikke noget. På det personlige plan var det da en udfordring, da jeg sad på Danmarks største hest. I valgkampe gør man skøre ting.

Søs Marie Serups analyse: Kriminalitetsbekæmpelse er det sikreste kort, Søren Pape kan spille. Det har før virket for Konservative.

Den røde dronning
Foto: Uffe Weng
Vis mere

Enhedslisten - Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører:

Pernille Skipper, retsordfører, siger:

Det gør vi i dag: Vi har ingen stor kanin i hatten, men vi klør på til det sidste på gaderne.

Det har været godt: Debatterne har været gode og ideologiske. Det er vigtigt i en valgkamp, at man kan se, at der er forskel på partierne.

Det har været skidt: Der har været angreb på mennesker i vores samfund, som har det sværest. Det har været utilgiveligt fra nogle partiers side.

Søs Marie Serups analyse: Johanne Schmidt-Nielsen er 700-m-mester i social indignation og skal fortsætte med at være de svages beskytter.

Den alternative
Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Alternativet - Uffe Elbæk, formand.

Rasmus Nordqvist, ordfører for bl.a. iværksætteri og erhverv, siger:

Det gør vi i dag: Vi går på gaden, og vi deltager i de sidste debatter.

Det har været godt: Vores ’join the party’- initiativ fra Skagen til København. Jeg har oplevet, at det både kan være sjovt og festligt at tale om meget alvorlige ting.

Det har været skidt: Mediernes fokus på præsidentvalgkampen. Det handler om andet end, hvad Helle og Lars siger. Borgerne vil også gerne høre om andet.

Søs Marie Serups analyse: Uffe Elbæk skal fortsætte med sit ’kan vi ikke bare tale ordentligt sammen’-budskab. Det har vist sig langt stærkere, end nogen troede. Foto: Bax Lindhardt.

Den frække dreng

Liberal Alliance - Anders Samuelsen, partileder:

Det gør vi i dag: Jeg vil fortælle, at der er tre muligheder. Fortsætter rød blok får vi mere af det samme. VKO-flertallet kender vi fra nullerne. Den tredje mulighed er, at vi får de afgørende mandater og det vil give fornyelse og en anden balance i dansk politik.

Det har været godt: Vi har ikke talt grimt om nogen eller brugt energi på at fortælle om det dårlige ved andres politik.

Det har været skidt: Måske har jeg sovet for lidt.

Søs Marie Serups analyse: Han skal fortsætte med sine fire mærkesager - bl.a ‘skatten ned’ - og det har han haft held med. Det samler han utilfredse frafaldne Venstrevælgere op med.

Den marginaliserede

Kristendemokraterne - Stig Grenov, formand:

Det gør vi i dag: Jeg vil slå på familiepolitik, hvordan vi har det. Det skal ikke handle om, hvor mange milliarder, vi skal banke af til højre og venstre.

Det har været godt: Det har været positivt at opleve, at selv om vi partiledere kan skændes på skærmen, så er tonen meget anderledes, når kameraerne er slukkede. Det er smukt.

Det har været skidt: Et parti som vores bliver marginaliseret.

Søs Marie Serups analyse: Deres es er familiepolitikken, hvor de har et stort potentiale over for midtervælgerne. Dvs. bruge budskaber om, at vi skal prioritere børnefamilierne og deres støttefunktioner.