Der er ikke gået mange uger, siden Mette Frederiksen tog over i Justitsministeriet, før en topembedsmand måtte pakke sine ting og gå. Tidligere tirsdag forklarede Bjarne Corydon i en skriftlig kommentar, at der var brug for ro i Justitsministeriet, og at det derfor ville være en god idé, hvis departementschef Anne Kristine Axelsson flyttede til Kirkeministeriet.

Et gevaldigt trin ned af embedsmandsstigen, siger BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

- Man kan nok kun komme længere ned, hvis der bliver oprettet et ministerium for Grønland og Færøerne, men skiftet til Kirkeministeriet er hendes bedste chance for at fastholde titlen som departementschef, forklarer Søs Marie Serup.

Justitsministeriet har været plaget af møgsager, siden balladen om Henrik Sass Larsens (S) sikkerhedsgodkendelse, der efter valget i 2011 kostede ham en ministerpost. Senere kom Christiania-sagen, hvor Morten Bødskov stak retsudvalget en nødløgn om årsagen til et aflyst besøg på Christiania.

- Det er departementschefen, der har sat sin underskrift på, at der nu findes et begreb, der hedder nødløgn i den danske centraladministration. Det var en fejl, som ikke bare kostede en minister jobbet, og det, må man sige, er graverende nok, men det er også en fejl, som skaber problemer i de andre ministerier, der nu skal finde ud af, hvordan de skal forholde sig til det begreb, siger Søs Marie Serup.

Starte på en frisk
Bjarne Corydon står officielt som arkitekten bag chefrokaden. Men det er ifølge Søs Marie Serup nærliggende at tro, at det er Mette Frederiksen selv, der har bedt om en anden departementschef.

- Mon ikke det har været Mette Frederiksens betingelse for at tage jobbet (som justitsminister, red.). Det er i hvert fald en spekulation, man kunne have, for det er nærliggende at tænke den tanke, at hun gerne vil starte på en frisk.

Selvom Anne Kristine Axelsson har begået store fejl i sit job i toppen af Justitsministeriet, så er løbet ikke kørt for hende, mener Søs Marie Serup.

- Hvis hun sidder stille derovre i nogle år, så kan det være, at tidens tand læger alle sår. Hun er en topembedskvinde. Hun har været i Statsministeriet. Hun hører til i den absolut skarpe ende af skalaen. Hun er bestemt ikke udygtig, siger Serup.

Møgsagerne
Mest kendt af de uheldige sager fra Justitsministeriet er Morten Bødskovs nødløgn. Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard foreslog, at retsudvalget skulle besøge Christiania. PET var bekymrede for at Kjærsgaard ikke ville blive venligt modtaget på fristaden, og at det ville koste mange penge at sikre udvalgets besøg.

Derfor fandt Bødskov, daværende PET-chef Jacob Scharf og retsudvalgets formand Anne Baastrup (SF) på en fiktiv forklaring, der betød, at besøget blev aflyst. Den sag endte med at koste Bødskov jobbet som justitsminister den 10. december 2013.

I 2011 var Justitsministeriet også blandet ind i en speget sag. Henrik Sass Larsen var på tapetet som minister i den ny S-R-SF-regering. Et mislykket sikkerhedstjek kostede ham den tjans, men i maj 2013 kom det frem, at Justitsministeriet havde holdt på et hemmeligt notat og fejlinformeret Dagbladet Information om indholdet af det hemmelige notat.

Det hemmelige notat viste sig at komme fra PET, og det var en del af et møde i Statsministeriet, hvor Sass Larsens sikkerhedstjek blev drøftet.

Im-sagen og de ændrede citater
Opsigtsvækkende var ligeledes sagen om den syv-årige Im og hendes thailandske mor. Ims danske far var død, og derfor skulle Im og hendes mor vende hjem til Thailand.

Justitsministeriet fastholdt dengang, at Udlændingestyrelsen afgørelse ikke kunne laves om. Efter massiv opmærksomhed i medierne fandt Udlændingestyrelsen alligevel en måde at ændre afgørelsen på, og Justitsministeriets oprindelige forklaring viste sig altså ikke at holde vand.

Sidst men ikke mindst var sagen om asyltal og ændrede citater i en pressemeddelelse. Ministeriet kom under hård beskydning, da det kom frem, at det havde oplyst forkert tal om det forventede antal asylansøgere, der ville blive påvirket af stramninger på området. Siden forduftede al tillid til ministeriet, da det viste sig, at embedsmænd i ministeriet havde rettet daværende justitsminister Karen Hækkerups citater i en pressemeddelelse, der handlede om samme sag.