Et katastrofevalg.

Så enkelt kan det siges om både Socialdemokratiets resultater i Aarhus, men særligt også personligt for borgmester, Jacob Bundsgaard, der er blevet halveret i antallet af personlige stemmer.

»Jacob Bundsgaard er gået fra bykonge til byprins. En halvering af de personlige stemmer og en massiv tilbagegang til hans parti gør, at Bundsgaard er nødt til at lytte langt mere til især SF, men også Enhedslisten og De Radikale Venstre, som alle er gået frem,« siger B.T,' s politiske redaktør Anders Leonhard Jensen.

Jacob Bundsgaard fik til kommunalvalget i 2017 hele 39.841 stemmer og var dermed den kandidat i hele landet, der fik flest personlige stemmer. Nu er det tal på 19.279 stemmer.

»Ingen troede på noget kanonvalg til Socialdemokratiet. Men når flere bykonger, herunder Bundsgaard i Aarhus og Kastrup-Larsen i Aalborg, halverer deres personlige stemmetal, så er det alvorligt for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen,« siger Anders Leonhard Jensen om den store kommunale nedtur for Socialdemokratiet, og fortsætter:

»Man må spørge sig selv, om Socialdemokratiet har vendt ryggen til de yngre vælgere i byerne i partiets hungren efter at vinde frafaldne DF-vælgere i landdistriktet.«

Jacob Bundsgaard siger indtil nu selv, at nedgangen i de personlige stemmer skyldes, at Socialdemokratiet er gået tilbage på Landsplan. Han mener ikke, det har noget at gøre med hans personlige valg.

Tirsdag aften, da resultatet for Socialdemokratiet kom, spurgte B.T. Jacob Bundsgaard, om minksagen og de slettede sms'er kunne have påvirket Socialdemokratiets valg. Det mente Bundsgaard var for tidligt at forholde sig til.

I sidste uge var Mette Frederiksen ellers sikker på, at netop de sager ikke ville få nogen påvirkning på valgets resultat eller borgernes tillid til Socialdemokratiet.